Iemand heeft op een glazen want een lijn getrokken met daarop de verdeling van genderidentiteiten. Links staat 100% masc en rechts staat 100% Fem. Deze persoon heeft zichzelf geplaatst op de schaal, rond de 40% fem.
KijkenDocumentaire

Genderbende

In de documentaire ‘Genderbende’ maken we kennis met vijf jonge mensen die zich geen man en geen vrouw voelen, maar iets daartussenin.

“Deze film viert het individu”, stellen de makers, en zo is het. De hoofdpersonen worden dag in, dag uit geconfronteerd met het feit dat ze ‘anders’ zijn dan de meeste anderen. Daarnaast hebben ze ieder hun eigen moeilijkheden, maar ze blijven hartstikke trots op de persoon die ze zijn. Samen vertellen zij een krachtig verhaal over acceptatie.

“Ik ben trots op wie ik ben” – Lisa

Regisseur Sophie Dros roept met haar 3Doc tal van vragen op. Zijn we niet allemaal een beetje genderfluïde? Waarom laten we als maatschappij onze hokjes niet wat meer los? En hoe zou de wereld eruitzien als dat zou gebeuren? Daarnaast toont de film tegen welke alledaagse problemen de cast aanloopt: zo twijfelt de kapster van Dennis of ze nou een heren- of (veel duurdere) damesknipbeurt moet afrekenen. Dennis zelf maakt het overigens niet uit.

‘Genderbende’ ontving bij verschijning in 2017 veel media-aandacht in eigen land en won datzelfde jaar de Debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival. De film is nog steeds in zijn geheel online te bekijken.

Door: Sophie DrosTaal: NederlandsJaar: 2017Waar te vinden: NPO Start (gecheckt 8-4-'25)

Voorproefje

Startscherm van de trailer van Genderbende. Er zit een persoon bij de kapper.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com