Alara Adilow (1988) kreeg veel lof voor haar debuutbundel ‘Mythen en Stoplichten’. De transgender vrouw van Somalische afkomst, die in Amsterdam woont, won eerder dit jaar de Herman de Coninckprijs, de belangrijkste Vlaamse onderscheiding voor Nederlandstalige poëzie. Ze staat nu op de shortlist voor de C. Buddingh-prijs. Van die prijs, voor Nederlandse poëziedebuten, zal de jury op 11 juni tijdens Poetry International de winnaar bekend maken.
Aanvulling (12 juni 2023): ‘Mythen en Stoplichten’ van Alara Adilow is 11 juni op Poetry International verkozen tot het beste Nederlandstalig poëziedebuut van het jaar.
In Adilows gedichten komt haar identiteit geregeld terug. Volgens de jury die haar voordroeg voor de Buddingh-prijs voert ‘Mythen en Stoplichten’ de lezer mee ‘op een overrompelende, indringende en transformerende reis. Van de onderwereld naar de sterfelijke wereld, tot zelfs naar de hemel daarboven.’ Het gaat ook over haar worsteling met de transitie en haar verhouding tot haar queer-zijn. Het is aldus de jury onverbloemd geschreven en rauw in taal en beelden.
‘Na alle gelaatsoperaties vrees ik nog / de voetstappen van jongens in mijn gelaat. / Ondanks mijn nepborsten maakt mijn spiegelbeeld / mij nog misselijk. Een wond is een deur naar vele plaatsen.’ Dat schrijft Adilow bijvoorbeeld in het gedicht: ‘De gemeente wil mijn oude naam op mijn ID niet wijzigen’, een gedicht over haar transitie. En verder: ‘Mijn queerness is een fuga / We blijven elkaar bevragen / maar ik ben moe / van het steeds moeten bewijzen dat ik besta.’
Foto van de uitgever