Midshot foto van Alice tegen een witte achtergrond

Alice: “Social media geeft iedereen een stem”

Sinds kort is ook Transgender Netwerk Nederland actiever aanwezig op sociale media als Instagram. Een mooie aanleiding voor Transgender Info om eens kennis te maken met inspirerende trans personen op dit medium. We beginnen deze serie met Alice Olsthoorn.

Alice op haar Instagram @aliceolsthoorn

Alice is een trans-activiste, YouTuber en songwriter die als @aliceolsthoorn te vinden is op Instagram. Ze heeft een YouTube-kanaal sinds 2013 en zet deze vooral de laatste jaren vol met door haar zelf geschreven en uitgevoerde nummers, parodieën op bestaande nummers, humoristische praatfilmpjes en persoonlijke video’s over haar ervaringen als jonge transgender vrouw. Haar YouTube presence is een fijne balans tussen heftige verhalen – zo vertelt ze in een van haar video’s dat ze wel eens achterna is gezeten en dat mensen dingen naar haar gingen gooien tijdens haar transitie – en gezellige en grappige content. Ze gebruikt haar sociale media naar eigen zeggen vooral om gebeurtenissen uit haar leven vast te leggen en om een carrière op te bouwen. Ze wil namelijk graag groot worden in de muziekwereld, als songwriter en zangeres. “Wat ik wel chill vind aan social media is dat het iedereen een stem geeft om op te komen waar je voor staat en daar gebruik ik het dan ook graag voor.”

Alice vertelt openhartig over dat ze zich vroeger vaak een buitenbeentje voelde. Mensen op school die haar niet begrepen lieten haar ongemakkelijk of zelfs ongewenst voelen. Op YouTube en Instagram is dat anders. “Ik krijg absoluut veel goede reacties. Dat is vaak ook het leukste, wanneer je merkt dat je werk een positieve impact op mensen heeft.”

Er zit ook een keerzijde aan de openbaarheid van het internet: ook minder openminded mensen weten je te vinden. Alice kan inmiddels beter tegen negatieve reacties, ze luistert er gewoon niet meer naar. “Laatst had ik een video gepost over de keerzijde van de porno video van Rapper Sjors en toen ben ik op een website gezet die mij enorm voor schut probeerde te zetten. Ik kreeg ineens 20.000 views met voor de ene helft hele positieve reacties, maar aan de andere kant ook enorm gemene en nare reacties.” Alice schrok er even van, maar ze trekt zich er niks van aan omdat het er uiteindelijk alleen om gaat dat zij achter haar eigen woorden staat.

Aan social media heeft Alice voor en tijdens haar transitie veel gehad. “Gigi Gorgeous heeft mij ooit heel erg geholpen toen ik nog heel erg in de knoop zat. Nu vind ik Kim Petras supertof. Kim heeft op haar zestiende een geslachtsoperatie ondergaan, komt uit Duitsland en heeft net een contract getekend bij een hele grote producer.” Dit is voor Alice ook een doel, maar tot nu toe produceert ze kundig haar eigen nummers en het klinkt hartstikke goed.

Volg TNN op instagram op @transgendernetwerkNL en @transgenderinfoNL!

https://www.instagram.com/p/BeYw1b0lAfg/

Tekst: Tessel ten Zweege

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com