Regenboogvlag en transgendervlag

Genderexpressie

De zevenjarige Sky houdt van jurken, vooral van Frozenjurkjes en danseressenpakjes. Soms krijgt Sky daar commentaar op: “Waarom draag jij altijd meisjeskleren?” Omdat Sky bij de geboorte als jongen is geregistreerd, zijn er mensen die Sky’s kledingsmaak maar raar vinden. Daarom zegt ze tegen haar ouders dat ze een meisje wil zijn. “Dan kan ik altijd een jurk aan zonder dat het iemand opvalt.”

Sky heeft gelijk: iemand die een jurk draagt wordt al snel als meisje of vrouw gezien. Terwijl ook zat mannen en jongens van die kleding houden. Sky heeft nog alle tijd om te ontdekken of ze een vrouw wil worden, of gewoon jurken wil dragen. Maar ondertussen dwingen haar ouders haar gelukkig geen jongenskleren te dragen, want die háát ze.

Het bijzondere van kleding is dat je er heel veel mee kunt uitdrukken, en je er tegelijkertijd niks met zekerheid uit af kunt leiden. Ben je een man als je strak in het pak gaat? Ben je een meisje als je een zwempak draagt? Eigenlijk kun je aan kleding alleen zien waar mensen zich lekker in voelen, of wat ze toevallig in de kast hadden liggen.

Ik hoop dan ook dat mensen zich niet te druk maken over hoe iemand zich hoort te kleden. Als je aantrekt waar je zin in hebt, én durft te experimenteren, dan wordt er ineens heel veel mogelijk. Het maakt mode nóg spannender.

In dit magazine vieren we de rijkdom die je kunt vinden in genderexpressie. In fotoseries en interviews laten we je zien hoe mensen anders omgaan met idealen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Zo vertelt Veronique (19): “Ik ben vrouw, maar wil me niet aan de vrouwelijke norm moeten houden.” En geeft Wennah (25) je een kijkje in de wereld van een dansschool, waar mensen vrij kunnen zijn in hun genderexpressie.

Uit eigen ervaring weet ik hoe bevrijdend het is om te laten zien hoe je je voelt. En dat wens ik iedereen toe. Laat je dus niet tegenhouden door bordjes “mannen-” of “vrouwenafdeling” als je ook eens in andere rekken wilt neuzen. Zoals Veronique zegt: “Je moet je niet laten beperken door wat de samenleving je oplegt, doe gewoon waar jij je zelf goed bij voelt.”

Brand Berghouwer
Voorzitter Transgender Netwerk Nederland

Wil je het magazine ontvangen om zelf te lezen of verder te verspreiden, dat kan door contact met ons op te nemen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com