« terug naar overzicht

Kabinet schrapt geslachtsvermelding van ID kaart

Kabinet schrapt geslachtsvermelding van ID kaart

TNN, NNID en COC zijn gelukkig met het kabinetsvoornemen om geslachtsvermelding te schrappen van de identiteitskaart. De belangenorganisaties hebben hier lang voor gepleit.

‘Dit is geweldig nieuws voor mensen die dag in, dag uit problemen ondervinden van die categorie geslacht op hun identiteitsbewijs’, aldus TNN, COC en NNID in een reactie. ‘En het is goed nieuws voor eenieder die vindt dat het de overheid en instanties niet aangaat wat je in je ondergoed hebt.’

‘Door geslachtsvermelding te schrappen van de identiteitskaart bied je een directe, concrete oplossing voor mensen die nu door het leven moeten met documenten die niet goed weergeven wie ze zijn’, aldus de belangenorganisaties. ‘Het biedt een oplossing aan mensen die aan loketten, in de trein of aan de grens telkens weer onnodige en indiscrete vragen krijgen over hun geslacht.’

Volgens NNID, TNN en COC is het schrappen van verplichte geslachtsvermelding onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ (non-binaire personen) en voor iedereen die vindt dat het de overheid niet aangaat wat hun geslacht is. De organisaties willen dat mensen geheel vrij zijn om zonder inmenging van de overheid te bepalen of ze zich als vrouw, man, of op andere wijze willen presenteren. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

Minister Van Engelshoven (Emancipatie) schrijft op 3 juli aan de Kamer dat het geslacht naar verwachting vanaf 2024 of 2025 wordt weggelaten op nieuwe identiteitskaarten.

TNN, NNID en COC vinden het ook positief dat minister Van Engelshoven bedrijven en organisaties helpt  bij het voorkomen van onnodige geslachtsregistratie. De minister heeft bijvoorbeeld een ‘online toolbox’ laten bouwen door Atria en TNN met een afwegingskader en voorbeelden voor gemeentes, overheid en bedrijfsleven.

Tenslotte gaan minister Van Engelshoven en minister Dekker (Rechtsbescherming) bekijken of het mogelijk is om in de toekomst in paspoorten voor een ieder die dat wil op eenvoudige wijze een ‘X’ in te vullen op de plaats van het geslacht, in plaats van een ‘m’ of ‘v’. Nu kan dat alleen via tussenkomst van de rechter.

TNN, COC en NNID pleiten al lang voor afschaffing van verplichte geslachtsvermelding en riepen recent nog op tot het schrappen van de categorie van identiteitskaarten. Het voornemen is onderdeel van COC’s regenboog stembusakkoord.

foto: Philip Tijsma

 

Update 04-07-2020:

Reactie van onze voorzitter Brand Berghouwer:

Het voornemen van de regering om over een paar jaar geslacht niet meer op identiteitskaarten te vermelden, roept gemengde reacties op. Veel mensen hebben hard gestreden voor hun felbegeerde ‘m’ of ‘v’. Het is jammer als je die niet meer terug kunt zien op je identiteitskaart. Tegelijk zijn we blij voor alle mensen die het bespaard blijft om rond te lopen met een ID-kaart die niet bij je past. Voor deze nieuwe generatie trans mensen zal het veel ellende schelen.

Deze verandering kan bij sommigen gevoelens van onzekerheid en onveiligheid teweeg brengen en daar blijven we met elkaar over in gesprek. Mail ons of bel ons om het kenbaar te maken als je vragen of zorgen hebt!

 

Steun ons werk en draag bij aan de transgenderemancipatie!

Reageer

4 reacties op “Kabinet schrapt geslachtsvermelding van ID kaart”

 1. fuat schreef:

  Eindelijk!

 2. Fabian schreef:

  Voor non-binaire mensen of gender non-comforming mensen zou het heel fijn zijn als er een oplossing komt voor de geslachts/gender vermelding op identiteitskaarten. Ik vind het een raar idee dat het zo moeilijk lijkt om een oplossing te bedenken. Als het enkel gaat over identificatie, waarom zou het dan helemaal geschrapt moeten worden? Het lijkt me verstandiger om mensen na een bepaalde leeftijd zelf te laten kiezen of zij een ‘M’, een ‘V’ of bijvoorbeeld ‘NB’ (non-binary) of ‘NC’ (non-conforming) willen hebben. mannen en vrouwen mogen zo mannelijk en vrouwelijk zijn als ze willen, echter vind ik dus ook dat bijvoorbeeld non-binairy mensen zo non-binair mogen zijn als zij zelf willen. @bianca, om te denken dat je belachelijk gemaakt wordt vanwege dat hier over nagedacht wordt is een ander uiterste, geslachtsverandering is niet de enige manier om transgender te zijn. Ik vind je reactie erg respectloos naar een grote groep transgender mensen die zich niet thuis voelt in de huidige hokjes. @michelle ik ben het met je eens dat de vermelding zo maar geschrapt moet worden.

 3. Bianca schreef:

  Tja, dan heb je het hele medische traject doorlopen. Je ben dan vrouw. Vrouwelijk gelijk gekleed. Je moet je dan legitimeren. Door je stem die niet helemaal vrouwelijk klinkt krijg je dan de vraag of ze je meneer of mevrouw moeten noemen. Erg pijnlijk lijkt me dat. Wij moeten dus maar het onderspit delven bij de mensen die zich noch vrouw nog man voelen. Sorry, ik begrijp niet waar TNN en Transvisie zich mee bezig houden. Kennelijk om ons belachelijk te maken? Sorry Brand Berghouwer. Ga lekker wat anders doen en hef ook meteen TNN maar op, want daar zit echt niet kwaliteit en kennis. Jullie modderen maar lekker aan om subsidies binnen te halen. Ook daar maar door de overheid maar een kritisch naar worden gekeken.

 4. Mevr. Michelle Anousjka Overwater schreef:

  Blijf van mijn “V/F” af, ik en vele met mij hebben daar godver een heleboel voor moeten doen en doorstaan om die felbegeerde letter te krijgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.