Mediamonitor 2021

Onderzoek

cover mediamonitor 2021

Hoe was de representatie van transgender personen in de Nederlandse media in 2021? Jaarlijks brengen wij een mediamonitor uit om nauw te onderzoeken hoe de media over transgender mensen en onderwerpen schrijven. Wie waren in beeld? Welke taal werd gebruikt en welke invalshoeken hadden de artikelen?

  • Dit rapport gaat over de representatie van transgender personen in de Nederlandse media in 2021. Gedurende dit jaar bespraken media onder andere de Hongaarse anti- lhbti+ wet die trans-gerelateerde onderwerpen verbood in media en onderwijs, de representatie van Nikkie de Jager als presentatrice van het Eurovisie Songfestival en de publieke excuses voor de sterilisatie van trans individuen onder de oude Transgenderwet.

Downloaden

In 2021 was er méér media-aandacht voor trans-gerelateerde onderwerpen dan de jaren ervoor. Zo bespraken media de Hongaarse anti-lhbti-wet die trans-gerelateerde onderwerpen verbood in media en onderwijs. Er waren publieke excuses van de overheid voor de schade die de oude wet transgender en intersekse mensen tot 2014 heeft veroorzaakt. Media schreven veelvuldig over de problemen in de transgenderzorg en er was aandacht voor het transfobe geweld waar de veertienjarige Frédérique mee te maken kreeg.

Maar 2021 was ook het jaar waarin een non-binair personage, gespeeld door een non-binaire acteur in de Nederlandse speelfilm Anne+ verscheen. En het was het jaar waarin Nikkie de Jager optrad als presentatrice van het Eurovisie Songfestival.

De representatie van transgender personen in de media wordt gestaag diverser. Zo was er in 2021 meer aandacht voor trans personen van kleur en non-binaire mensen dan voorgaande jaren. Aan de andere kant is de aandacht voor angstbeelden over de emancipatie van trans personen ook toegenomen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com