Onderzoeksrapport over asielverzoeken van trans mensen

Publicatie

Poster met de tekst: Transcript from the margins. Looking into the way circumstances and experiences of transgender persons coming from Latin American Caribbean region are presented and considered in Dutch asylum procedures.
  • Asielverzoeken van transgender mensen

  • Gevolgen van geslachtsregistratieproblemen voor trans personen

  • Transgender vluchtelingen lopen risico

Download het rapport Transcript from the Margins

Asielverzoeken van transgender mensen uit Latijns-Amerika en de Caraïben worden onzorgvuldig behandeld wanneer zij in Nederland asiel aanvragen. Nieuw onderzoek wijst uit dat de situatie en ervaringen van trans mensen in het land van herkomst met een groot gebrek aan kennis worden beoordeeld.

Onderzoekers Willemijn van Kempen en Alejandra Ortiz beschrijven in het uitgebreide rapport ‘Transcript From the Margins’ de omstandigheden en gebeurtenissen die transgender personen ertoe dwingen te vluchten. Het onderzoek toont aan dat de IND onvoldoende oog heeft voor de optelsom aan problemen die specifiek trans personen treft. Daarmee doet de IND volgens het rapport geen recht aan de ernst en omvang van het gevaar in land van herkomst.

Zo houdt de IND bijvoorbeeld geen rekening met de ernstige gevolgen voor transgender mensen als het moeilijk of niet mogelijk is om de geslachtsregistratie op hun ID-bewijs aan te passen. Dat zorgt voor problemen op allerlei gebieden, zoals geen woning of werk kunnen krijgen. Trans vrouwen die daardoor in de marge leven krijgen sneller met de politie te maken. Wie gearresteerd wordt komt daar bovenop ook nog eens tussen mannelijke gedetineerden in de cel. Daar lopen ze door gebrek aan bescherming veel risico op wrede, onmenselijke behandeling.

Voor het onderzoek werden de Nederlandse asielprocedures van acht transgender personen geanalyseerd. Interviews met deze personen, asielproceduredocumenten van de IND, rechtbankverslagen en verweerschriften van asieladvocaten zijn onderzocht.

Contactpersonen hierover

Portret van Willemijn op het strand. Ze draagt een bril en groene sjaal.

Willemijn van Kempen

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com