Transgender ouderen: tips beleidsmedewerkers

Publicatie

cover ouderenfactsheet met vrouw met tennisraket

Deze factsheet biedt zorgverleners en zorgorganisaties tips en handvatten om de ouderenzorg inclusief te maken voor genderdiverse mensen.

  • Tip: Neem genderidentiteit op in het non-discriminatiebeleid van de zorginstelling. Denk hierbij aan: respect voor genderexpressie van de cliënt en privacy met betrekking tot de transgender status. Zorg dat medewerkers die zich hier niet aan houden, erop worden aangesproken.

  • Tip: Train medewerkers in de omgang met cliënten met een transgender achtergrond, inclusief informatie over behoeften, rechten en klinische zorgrichtlijnen, bel met Transgender Infopunt Nederland 086 130 38 46 voor advies.

Downloaden

De factsheet is gebaseerd op internationale onderzoeken naar het welzijn van transgender ouderen, én op interviews met transgender ouderen in Nederland. Welke zorgen en welke behoeften hebben zij? De interviews leidden tot specifieke aanbevelingen aan zorgprofessionals en zorgorganisaties.

De factsheet wordt door Transgender Netwerk en Roze 50+ verspreid onder zorginstellingen. Een digitale versie van de factsheet is gratis te downloaden. Wil je ook gedrukte exemplaren van de factsheet ook ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@transgendernetwerk.nl.

mascotte transgender netwerk Publicatie

“Het is belangrijk dat zorgorganisaties weten waar deze groep tegen aanloopt. Zo durven veel transgender ouderen niet goed te vertellen dat ze een transgenderachtergrond hebben, omdat ze in hun leven te maken hebben gehad met discriminatie. Of ze stellen een bezoek aan de huisarts uit omdat ze in het verleden zijn gediscrimineerd in de zorg.”

Brand Berghouwer, voorzitter Transgender Netwerk 2017-2022

Transgender ouderen: tips beleidsmedewerkers Downloaden

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com