beeld van vrouwe justitia

14 september 2021

Amicus brief als hulp bij het aanvragen van een x op je paspoort

Helaas moet je in Nederland nog steeds naar de rechter als je de registratie van een M of een V wilt laten wijzigen in een X. Samen met Bureau Clara Wichmann hebben we daarom een hulpmiddel gemaakt dat dit makkelijker maakt: een amicus brief die je als argument kunt gebruiken in je rechtszaak.

In de amicus brief staat informatie over de X als geslachtsregistratie. Wij leggen uit waarom die nodig kan zijn voor mensen, en we adviseren de rechtbank hier toestemming voor te verlenen als iemand de X aanvraagt. Ook leggen we uit waarom het een logische en juiste stap in de goede richting zou zijn als de rechtbank oordeelt dat er geen deskundigenverklaring meer nodig is.

Bureau Clara Wichmann en TNN vinden dat iedereen, zelf, hun geslachtsvermelding mag corrigeren, zonder tussenkomst van deskundigen en rechtbanken. Nu de wet je nog geen zelfbeschikking geeft over je geslachtsregistratie, hopen we dat de rechtbank oordeelt dat dit wel zou moeten.

De amicus brief is onderdeel van een juridische procedure waarin Ryan en Storm worden bijgestaan door Bureau Clara Wichmann in hun rechtszaak voor een X in hun paspoort. Op donderdag 2 september zijn de verzoekschriften voor Ryan en Storm ingediend bij de Rechtbank Zwolle en de Rechtbank Arnhem, voor de registratie van een X in hun paspoorten. De schriftelijke uitspraak in beide zaken verwachten we over twee tot drie maanden.

De amicus brief is openbaar en voor iedereen te gebruiken, voor informatie, of ter versterking van een eventuele eigen procedure, en is hier te downloaden.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com