foto van De Sutter met roze streep aan de zijkant

19 mei 2016

Belgische politica De Sutter schreef [Over]leven

De Belgische politica Petra De Sutter publiceerde 19 februari, in samenwerking met journaliste Elke Lahousse, een boek over haar werk als gynaecologe, haar strijd als politica en haar bevrijding als trans vrouw.

Professor De Sutter (1963) is arts-gynaecoloog in het UZ Gent. Ze verricht onderzoek op het gebied van vruchtbaarheid en embryonale stamcellen. Ze is sinds een paar jaar ook senator voor Groen en lid van de Raad van Europa.

Rond haar 40e ging ze na een zware, depressieve periode van genderdysforie in transitie. Pas op het moment dat ze politica werd en Groen haar vroeg als kandidaat voor verkiezingen op 25 mei 2014 werd haar transzijn een publieke kwestie. Ze zet zich nu als politica ook in voor de rechten van lhbti’ers en is een rolmodel voor veel transgender personen in België.

Het boek is deels het verhaal van haar genderdysforie, transitie en publieke outcoming als trans vrouw. Verder gaat het over haar werk (wetenschap en voortplanting), over haar inzet als politica voor Groen, over mensen die ze bewondert en haar liefde voor natuur en muziek waar ze balans in vindt.

[Over]leven gaat over haar leven, en vooral over de wijze waarop ze kon overleven toen de gevangenschap in haar lichaam onhoudbaar werd. De boodschap die ze met haar boek wil geven gaat over bevrijding. Dat kan de gevangenschap van genderdysforie zijn, maar ook een ongelukkig huwelijk, een verkeerde beroepskeuze of een dogmatische overtuiging.

(Over)leven, het verhaal van Petra De Sutter en haar strijd als transvrouw, arts en politica, telt 192 pagina’s en is uitgegeven bij Manteau (19,99 euro)

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com