logo world health organization

20 juni 2018

WHO haalt genderdysforie van de lijst geestesziekten

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft op haar officiële lijst van ziekten transgender-zijn als psychische stoornis geschrapt. Het uitkomen van deze nieuwe lijst, de ICD-11, is volgens TNN-voorzitter Brand Berghouwer “een belangrijke stap in betere zorg voor transgender personen wereldwijd.”

In de vorige ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) stond genderdysforie nog bij geestesziektes. Nu staat het onder de naam genderincongruëntie in een hoofdstuk over seksuele gezondheid. Daarmee wordt transgender-zijn niet meer als psychische stoornis gepresenteerd, maar als een lichamelijke conditie, net als bijvoorbeeld zwangerschap.

“Transgender personen niet langer als geestesziek beschouwen, betekent dat je ze het recht teruggeeft om over zichzelf te beslissen,” Brand Berghouwer, TNN-voorzitter

Het gaat om voortschrijdend inzicht, zegt Lale Say van de WHO in een video.

Medici zien genderdysforie niet langer als psychische stoornis. Bovendien helpt de reclassificering het stigma te verminderen én wordt medische zorg voor transgender mensen wereldwijd toegankelijker. De WHO hoopt hiermee namelijk ook dat de drempel voor transgender personen om medische hulp te zoeken lager wordt.

TNN maakt zich sinds het begin van haar oprichting hard voor het depathologiseren van de zorgvraag van transgender personen. In 2011 heeft TNN mede een expertmeeting georganiseerd in Den Haag. Daarin werd de aftrap gegeven voor een internationale actie om transgender te depathologiseren. Vorig jaar hebben D66-kamerlid Sjoerdsma en TNN nog druk uitgeoefend op minister Schipper, de toenmalige minister van VWS, uit bezorgdheid dat de classificatie nog in het hoofdstuk van psychische stoornissen zou blijven staan.

INSPIREREN

“We zijn ongelofelijk blij dat transgender-zijn niet langer als een stoornis wordt gezien,” zegt Berghouwer. “Dit betekent veel voor transgender personen wereldwijd. In Denemarken en Frankrijk is genderdysforie al op nationaal niveau geschrapt als psychische stoornis. We hopen dan ook zéér dat de ICD-11 Nederland zal inspireren om, net als deze landen, transgender-zijn óók op nationaal niveau te depathologiseren.”

De nieuwe ICD-11 is uitgekomen op 18 juni 2018 en bevat meer dan 55.000 ziektes en aandoeningen. Het is de eerste update sinds 1990; toen schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit al officieel uit de lijst van ziektes. De nieuwe ICD moet nog wel worden aangenomen door de VN-lidstaten. Als zij de ICD-11 goedkeuren, dan is de nieuwe lijst in 2022 officieel.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com