foto van persoon met telefoon in de handen

5 oktober 2022

Bevolkingsonderzoeken toegankelijker voor transgender en intersekse personen

Vanaf oktober 2022 is het voor transgender en intersekse mensen makkelijker om mee te doen aan de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker en borstkanker. Als je een baarmoeder of borstweefsel hebt, kun je je vanaf je 30e aanmelden bij Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit hoeft maar 1 keer, daarna krijg je automatisch uitnodigingen voor deze bevolkingsonderzoeken.

Tot nu toe werden alleen mensen die met een V geregistreerd stonden automatisch uitgenodigd voor deze onderzoeken. Transgender en intersekse mensen die geen V op hun ID-bewijs hadden moesten zichzelf aanmelden en zelf telkens opnieuw hun screening regelen via een arts. Met de automatische uitnodiging na de eenmalige aanmelding verandert dit. Ook wordt het mogelijk om je af te melden.

“Wij zijn ontzettend blij dat het RIVM de bevolkingsonderzoeken gelijkwaardiger en toegankelijker heeft gemaakt,” zegt Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. “Bevolkingsonderzoeken waarmee je tijdig kanker kunt opsporen zijn voor iedereen belangrijk, ook voor transgender en intersekse mensen.”

Weet je niet zeker of het voor jou van belang is om mee te doen aan een bevolkingsonderzoek? Dit kun je met je huisarts overleggen. Ook vind je antwoorden op veelgestelde vragen op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland. Zo hoef je niet bang te zijn dat de post verraadt voor welk onderzoek je wordt uitgenodigd, omdat dit nooit op de enveloppen staat.

Voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker verandert er niets. Daarvoor geldt dat alle mensen in de leeftijd van 55 t/m 75 jaar worden uitgenodigd. Hierbij speelt de geslachtsregistratie geen rol.

Het aanmeldformulier voor de bevolkingsonderzoeken vind je hier.
Let op: aanmelden kan zodra je 30 jaar bent.

Afbeelding: The Gender Spectrum Collection van Vice

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com