foto van huid kliniek balie

27 juni 2019

Ceulen Klinieken in Helmond krijgt een transzoen

Op vrijdag 28 juni reikt Transgender Netwerk Nederland een prijs uit voor transvriendelijk werkgeverschap aan Ceulen Klinieken vestiging Helmond. Hoewel ruim 40% van de transgender werknemers te maken krijgt met discriminatie op de arbeidsmarkt, zijn er ook positieve verhalen. Zoals dat van Stephanie Tournoij uit Geldrop. Zij nomineerde haar werkgever Ceulen Klinieken Helmond voor de prijs.

3,5 jaar geleden besloot Tournoij (47) om in transitie te gaan, maar direct ondervond ze veel problemen tijdens sollicitaties. “Werkgevers durfden het niet aan,” vertelt Tournoij, “ze waren bang voor vreemde reacties van collega’s.”

Grote glimlach

Ondertussen was ze in behandeling bij Ceulen Klinieken in Helmond voor lichaamsontharing. “Tijdens een van de ontharingssessies vroeg mijn huidtherapeute ineens of ik nog werk zocht.” Vlak daarna kon Tournoij bij de kliniek aan de slag als part-time schoonmaakster. Nu werkt ze er anderhalf jaar. Dagelijks fietst ze heen en weer van haar woning in Geldrop naar de huidkliniek in Helmond. “Met een grote glimlach. Ik ben superblij met deze actie van de kliniek.”

“Een groot deel van de trans personen houdt hun transgender-zijn op de werkvloer verborgen. Vaak doen ze dat uit angst om uitgelachen en uitgescholden te worden. Soms zelfs uit angst om hun baan te verliezen.” Alex Kain, bestuurslid TNN

Ceulen Klinieken ontvangt de Transzoen uit handen van TNN-bestuurslid Alex Kain. “Een groot deel van de trans personen houdt hun transgender-zijn op de werkvloer verborgen,” zegt Kain. “Vaak doen ze dat uit angst om uitgelachen en uitgescholden te worden. Soms zelfs uit angst om hun baan te verliezen. Wij hopen dan ook dat andere werkgevers een voorbeeld nemen aan Ceulen Klinieken.”

Lichtsculptuur

De Transzoen is een glazen lichtsculptuur in de vorm van een hand, die de kleuren laat zien van de transgendervlag: lichtblauw, roze en wit met lichtje binnenin. Het beeldje is gemaakt door kunstenares Katinka Waelbers. De eerste Transzoen is op 3 april 2017 uitgereikt aan de academie van sociale studies van de Hanzehogeschool in Groningen. Andere ontvangers waren o.a. Biblionet Drenthe, Brasserie ’t Zusje in Eindhoven, de Rotterdamse Mobiliteit Centrale en de Rabobank. Wil jij jouw werkgever voordragen voor een transzoen? Neem contact met ons op.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com