Midshot foto van een persoon met een bal in een hand en een arm naar achteren, klaar om de bal weg te slaan. Op de achtergrond de tekst "TransSports Nijmergen"

5 februari 2017

Eerste sportclub voor transgender personen

In Nijmegen start in februari 2017 op initiatief van Transgendergroep Nijmegen een sportclub voor transgender personen.

Een lekker middagje sporten lijkt zo simpel, maar voor veel transgender personen is het niet eenvoudig om hun plek te vinden in de sport. Ze kunnen niet deelnemen in het mannen- of vrouwenteam waar ze zich thuisvoelen of ze voelen zich niet welkom in de kleedkamer. Dat ze zich soms niet comfortabel voelen met hun lichaam is niet bevorderlijk voor het plezier in sporten. Veel transgender mensen stoppen tijdens de transitie met sporten en pakken later hun sportactiviteiten niet vanzelf weer op.

Sporten moet voor iedereen leuk zijn, vindt Transgendergroep Nijmegen. Ze zijn daarom een sportgroep voor transgender personen begonnen. Om lekker te bewegen en ook nog andere transgender mensen te ontmoeten. Het is het eerste initiatief van zijn soort in Nederland.

“Dit betekent zeker niet dat we ons terugtrekken uit de maatschappij of niet werken aan bredere acceptatie van transgenders in de sport.” vertelt Yousf Abbasay, zelf sportleraar en vrijwilliger bij de Transgendergroep. “We nodigen nadrukkelijk vrienden, familie en andere sportclubs uit en organiseren regelmatig workshops. We hopen door contact met andere sportclubs onze bezoekers de gelegenheid te geven ook elders te gaan sporten. Maar dat is voor veel transgenders een erg grote drempel, daarom zetten we in op eerst samen beginnen met sporten in een veilige omgeving.”

De transgendersportgroep is iedere eerste zondag van de maand vanaf 19.30. Zondag 5 februari voor het eerst. Er is op die avonden gelegenheid voor verschillende sporten: van wandelen en zwemmen tot kung fu, klimmen en apenkooien. Voor iedereen, jong en oud, fit en minder fit. Er zijn ook speciale workshops. Het gaat niet om competitie of prestatie, maar de nadruk ligt op gewoon gezellig samen in beweging zijn. De sporters hoeven niet te kiezen uit een mannen- en vrouwenteam of –kleedkamer.

Dankzij steun van de Gemeente Nijmegen is deelname het eerste jaar gratis. Het programma voor 2017 is te vinden op www.transgendernijmegen.nl/sport/.

Foto: Eppink Fotoproducties Nijmegen

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com