de vorm van Frankrijk ingekleurd met de regenboogkleuren

18 oktober 2016

Frankrijk keurt nieuwe procedure goed voor juridische geslachtswijziging

Het Franse parlement keurde woensdag 12 oktober 2016 de nieuwe wettelijke geslachtswijzigingsprocedure goed. Dit houdt in dat een sterilisatie niet langer als voorwaarde wordt gesteld voor een wettelijke geslachtswijziging. Helaas is dit in veel Europese landen nog wel het geval. Daarnaast zal in Frankrijk ook niet langer een medische behandeling vereist zijn om van geslacht te kunnen veranderen.

Goed nieuws dus. Toch heeft de procedure volgens transgender activisten ook tekortkomingen. De procedure is niet gebaseerd op zelfdeterminiatie. Dit betekent dat voor de erkenning van een geslachtswijziging transgender personen nog altijd naar de rechtbank moeten. Daarnaast is de kritiek dat niet alle minderjarigen aanspraak kunnen maken op een wettelijke geslachtswijziging. Hoewel de nieuwe procedure zeker een stap in de goede richting is, valt er nog veel winst te behalen in Frankrijk.

Julia Ehrt, uitvoerend directeur van Transgender Europe, geeft het volgende commentaar: “24 jaar geleden heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al bewezen dat Frankrijk weinig bereid was om op te komen voor de rechten van transgender personen. Toen zou een procedure als deze progressief zijn. Maar nu, bijna een kwart eeuw later hebben transgender personen alle reden om niet tevreden te zijn.”

Bron: http://tgeu.org/france-adopts-1st-gender-recognition-law-trans-people-continue-being-judged/

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com