Een van de acteurs van de gendermonologen houdt dramatisch diens armen in de lucht

15 januari 2024

Gendermonologen is een persoonlijke voorstelling en een oproep aan allies

Enigzins geschrokken kwam ik de zaal uit. Wat had ik gezien? Gendermonologen. Eerst een feest van herkenning, maar af en toe ook schokkend dichtbij.

In Gendermonologen vertellen vijf jonge mensen over wat het voor hen betekende om niet in het binaire gender plaatje te passen. Vijf verschillende mensen, waaronder een transman, een bad ass bitch, iemand die ‘gewoon Jiska’ is. Gendermonologen is juist ook een oproep aan de mensen om ons heen. “Heel fijn dat jullie hier zijn in onze safe space, maar zijn jullie er morgen ook als wij jullie nodig hebben? “

Jezelf zijn is makkelijk, het zijn andere mensen die dat moeilijk maken.

In zang, dans en tekst vertellen de vijf personages hoe ze een plek vinden in onze samenleving en alles wat daarbij komt kijken. Over labels en verwachtingen, je geluk opeisen, openbare toiletten, liefde, seks en geweld. Tussendoor korte historische overleveringen over andere gender categorieën die al eeuwenlang wereldwijd voorkomen en die door religie en kolonialisme zo goed als uitgewist zijn.

Naar het einde toe wordt het publiek steeds meer voorgeschoteld waar we als queer-community in de maatschappij mee te dealen hebben: (zelf) acceptatie, scheldpartijen, geweld.

Het publiek krijgt de vraag om er ook voor ons te zijn nadat ze de zaal zijn uitgelopen.

Stuur vooral ook je vrienden, ouders of buren naar Gendermonologen!

The opposite of gay is sad.

Met: Melvin Aroma (hij/hem), Jimmie Heijgelaar (hij/hem), Joel Toeange (zij/haar), Sjoerd Eltink (die/diens), Jiska Mensink (zij/haar) , Regie: Raymi Sambo.
Speellijst: www.raymisambomaakt.com

Trigger Warning: grof taalgebruik/ schelden, seks, geweld.

Tekst: Femke Hurkmans
Foto’s: Raymisambomaakt

 

Contactpersonen hierover

Foto van Femke met witte achtergrond

Femke Hurkmans

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com