olympische spelen logo met een blauwe lucht in de achtergrond

27 januari 2016

IOC schaft verplichte operatie af

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eist niet langer dat transatleten een chirurgische geslachtsverandering ondergaan voordat ze aan de Olympische Spelen mogen deelnemen. Het IOC berichtte eerder deze week over de nieuwe richtlijnen.

Transmannen en transvrouwen die wilden deelnemen aan de Olympische Spelen, moesten voorheen een operatie ondergaan voordat ze groen licht van het IOC kregen. Dat wordt niet meer vereist, zo blijkt uit de richtlijn van het IOC over transatleten. Ook de voorwaarde dat transatleten na hun operatie twee jaar hormoontherapie ondergaan voordat ze aan Olympische wedstrijden mochten deelnemen, zoals opgenomen in richtlijnen van het IOC uit 2003, is vervallen.

Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, is vastgesteld dat atleten die als vrouw zijn geboren zonder voorwaarden aan de mannencompetitie mogen deelnemen. Een transvrouw moet aantonen dat het testosteron in haar bloed in het jaar voor de competitie onder 10 nmol/l is gebleven. Ze moet instemmen met bloedtests om het testosteronniveau vast te stellen.

De nieuwe richtlijnen werden na een bijeenkomst van leden van het IOC, in november in Zwitserland, goedgekeurd door autoriteiten van de Olympische Spelen en medische experts. Zo meldt de Volkskrant. De verwachting is dat de richtlijnen van het IOC ook in andere sportcompetities waarde hebben.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com