logo tweede kamer der staten-generaal

6 april 2018

Kamer debatteert over LHBTI emancipatie

Donderdag 5 april debatteerde de kamer over de emancipatienota van minister Van Engelshoven. Kamerleden vroegen om meer, concretere en snellere maatregelen tegen anti-lhbti geweld, verplichte aandacht lhbti acceptatie op mbo’s en invoering betaald transitieverlof

De meeste woordvoerders waren geschrokken over het recente anti-homogeweld van een groep jongeren in Dordrecht en vroegen om extra maatregelen om de veiligheid van lhbti personen te verbeteren (VVD, CDA, D66, SP, PvdA en PvdD).

ONDERWIJS

SP-woordvoerder  Van Dijk en PvdA-woordvoerder Van den Hul vroegen door over de maatregelen om acceptatie van lhbti personen in het onderwijs te bevorderen en de aandacht voor lhbti acceptatie verplicht te stellen in het mbo en docentenacademies, overeenkomstig het COC regenboogakkoord en het regeerakkoord.

TRANSITIEVERLOF

Groenlinks woordvoerder Özütok en D66-woordvoerder Sjoerdsma vroegen de minister werk te maken van het betaald transitieverlof als middel tegen arbeidsdiscriminatie van transgender personen. Het verwijderen van obstakels om je papieren geslacht te wijzigen bij de gemeente (zoals de deskundigenverklaring) werd eveneens aangekaart door partijen (D66 en Partij van de Dieren). De SP stelde verder nog vragen over de uitzettingen van lhbti-vluchtelingen, en of deze nu worden opgeschort in afwachting van de geloofwaardigheidstoets.

MENSENRECHTEN

De uitspraak van VVD woordvoerder Yesilgoz  dat mensenrechten niet onderhandelbaar zijn, werd helaas in discussie getrokken door SGP-woordvoerder Bisschop. Bisschop stelde dat mensenrechten toch een beetje los stonden van lhbti personen. Hierop volgde een aanvaring tussen Bisschop en overige aanwezige fracties.

Het debat over het emancipatiebeleid zal in de week van 10 april worden vervolgd met eventuele moties van Kamerleden.

De emancipatienota van de Minister kunt u hier lezen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com