Een trans vrouw heeft een gesprek met een dokter

11 februari 2025

Landelijk Platform Transgenderzorg gestart

Het nieuwe Landelijk Platform Transgenderzorg, dat sinds 9 februari officieel van start is, gaat aan de slag met betere toegang tot goede transgenderzorg. Transgender Netwerk is samen met andere organisaties en vertegenwoordigers onderdeel van het platform.

De wachtlijsten voor transgenderzorg zijn langer dan ooit: sommige mensen wachten tot wel zes jaar op een eerste afspraak. Onderzoek wees in 2024 nog uit dat het lange wachten tot meer depressies, suïcidegedachten en andere psychische problemen leidt. Maar ook op andere manieren is de zorg voor transgender mensen nog niet goed geregeld: ze moeten lang reizen voor hun zorg, of ze lopen tegen onbegrip aan bij behandelaars in de reguliere zorg.

“Dit is een hoopvolle zet in de aanpak van de onhoudbare situatie rondom transgenderzorg.”

Het Landelijke Platform Transgenderzorg (LPT), dat op 9 februari officieel van start is gegaan, wil hier oplossingen voor vinden. Het platform bouwt voort op het werk van de Kwartiermaker Transgenderzorg, die van 2018 tot eind 2022 de taak had om de wachtlijsten in de transgenderzorg terug te dringen.

Het LPT is een samenwerking van verschillende partijen die betrokken zijn bij de zorg voor trans mensen. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zelfstandige Klinieken Nederland, Nederlandse ggz én belangenorganisaties Transgender Netwerk en Transvisie.

Aafke Uilhoorn, bestuurslid van Transgender Netwerk, is blij met het nieuwe platform: “Dit is een hoopvolle zet in de aanpak van de onhoudbare situatie rondom transgenderzorg. We gaan nu voor het eerst met alle belangrijke partijen samenwerken aan meer toegankelijke transgenderzorg met minder lange wachttijden en voldoende zorgaanbod in heel het land.”

Kennis van genderdiversiteit

Het Landelijke Platform Transgenderzorg wil in de eerste plaats werken aan inclusieve transgenderzorg voor alle doelgroepen en het terugdringen van wachttijden. Maar het platform wil óók de kennis van genderdiversiteit en transgenderzorg in elke lijn van zorg verbeteren, en zorgen voor voldoende spreiding van zorgaanbod over het land.

Om dat mogelijk te maken zal het LPT regelmatig overleggen met het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit, het Zorginstituut, en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Afbeelding (cc) The Gender Spectrum Collection van Broadly

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com