Foto van Laura van Beckhoven

17 september 2018

Laura van Beckhoven, trans ambassadrice van TNN

Trans ambassadeurs hebben een belangrijke rol bij TNN. Zij signaleren ontwikkelingen op het gebied van trans issues en ze treden op als spreker of voorlichter. Onze nieuwste trans ambassadeur is Laura van Beckhoven (37). Zij wil door middel van openheid over haar transitie de zichtbaarheid en acceptatie van transpersonen vergroten.

Laura van Beckhoven omschrijft zichzelf als (non-comforming binaire trans) vrouw. Ze is de trotse ouder van twee kids. Ook is ze een actief buitensportmens: ze houdt met name van windsurfen en off-road steppen.
De beginperiode van haar transitie was getekend door verlies: haar oudste kind heeft ze al twee jaar niet gezien. Met haar jongste kind is er gelukkig wel contact. Dat wil nog wel eens zorgen voor grappige situaties en rare blikken: haar jongste noemt Laura nog altijd papa.

Aan een groot deel van haar collega’s had ze geen steun: die vonden dat ze normaal moest doen en dat het onzin was dat ze zich wou laten ‘verbouwen’

Door haar transitie is Laura na tien jaar haar baan verloren. Dat begon met een gedwongen degradatie. Haar werk als eerste operator van een productielijn met zestien robots en een team van zes mensen, moest ze opgeven voor een functie van assemblagemedewerker. Hiervoor hoefde ze slechts nog een sticker te plakken, een boutje aan te draaien of een tyrap aan te trekken. Ook werd ze geweigerd in de vrouwenkleedkamer omdat ze geen echte vrouw zou zijn. Aan een groot deel van haar collega’s had ze geen steun: die vonden dat ze normaal moest doen en dat het onzin was dat ze zich wou laten ‘verbouwen’.

In 2018 heeft Laura haar voormalig werkgever voor het college voor de rechten van de mens gedaagd. Door gebrek aan bewijs heeft ze de zaak verloren. Toch kijkt ze met trots terug op de zaak omdat ze trouw is gebleven aan haar gevoel en is opgestaan voor haar eigen rechten.

In 2017 kwam ze in contact met stichting GenderTalent waar ze gelijksoortige verhalen te horen kreeg. Als vrijwilliger gaf ze voor GenderTalent voorlichting over transgender personen op de werkvloer. Ook zette ze een kwaliteitsbeheersysteem op. Voor gemeenten en bedrijven was ze aanspreekpunt als het ging om procedures en eventuele afspraken hierover.

Haar passie om zich in te blijven zetten voor de transgender community is niet verdwenen

Na anderhalf jaar GenderTalent stortte ze zich volledig op haar studie. Ze is bezig zich om te scholen naar integraal veiligheidskundige. Haar passie om zich in te blijven zetten voor de transgender community is niet verdwenen. Zo gaf ze tijdens de transgendergedenkdag van 2017 in Zwolle een speech die velen zich nog herinneren. Ook was ze de afgelopen jaren vaak aanwezig bij diversiteitcharters en regenboogsymposiums om zich in te zetten voor de transgender community.

Door middel van openheid over haar transitie probeert Laura de zichtbaarheid en acceptatie van transpersonen te vergroten. In juli 2018 is ze ambassadrice geworden bij Transgender Netwerk Nederland.

Wil je Laura uitnodigen als Trans Ambassadeur? Neem dan contact met ons op.

Ben jij actief voor de transgender emancipatie? Lees hier meer over het Trans Ambassadeurschap.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com