18 januari 2016

Libanese rechtbank steunt transgender man

Goed nieuws uit Libanon! Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Libanese hooggerechtshof het verzoek van een transgender man om officieel zijn geslacht te veranderen goedgekeurd.

De man had al eerder, na zijn geslachtsaanpassende operatie, bij een lagere rechtbank verzocht om een officiële geslachtswijziging, maar dat verzoek werd afgewezen. In hoger beroep lukte het echter wel. Uniek aan de zaak is dat het besluit van de rechter gebaseerd is op het fundamentele recht op zelfbeschikking en niet genomen is op basis van humanitaire gronden. De rechtbank oordeelde dat de eerdere operatie een medische noodzaak ter bevordering van het welzijn van de man, en dat een officiële wijziging van het geslacht in het civiele register daarbij hoort.

LHBT organisaties in Libanon hebben enthousiast gereageerd op de uitspraak. Libanon is een van de weinige landen in het Midden-Oosten waar activisten al jaren – en ook steeds zichtbaarder – strijden voor erkenning en acceptatie van LHBT’ers. Desondanks worden homoseksualiteit en transgender personen niet op brede schaal geaccepteerd. Voorstanders zien de uitspraak van het hooggerechtshof daarom als een stap in de goede richting.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com