Tekst: Ben je een man of een vrouw? Uuh...nee!

2 november 2017

‘Millennials zijn meer genderfluïde’

Lisa Peters, die zich genderjournalist noemt, constateert in een artikel in OneWorld een generatiekloof tussen binaire babyboomers en genderfluïde millennials. Ze spreekt van een genderatiekloof.

Babyboomers werden geboren tussen 1945 en 1965. Transmannen en transvrouwen onder hen hebben een strijd gevoerd voor emancipatie van transseksualiteit. Ze hechten aan hokjes. Millennials zijn hun kinderen, geboren tussen 1980 en 2000. Voor hen is dat duidelijk minder belangrijk.

Vorig jaar sprak de Britse krant The Guardian al van een meer genderfluïde generatie. ‘Ze identificeren zich niet als man, niet als vrouw, maar ergens ertussenin of een beetje van beide.’ De Amerikaanse organisatie GLAAD zag in een onderzoekje onder 2000 Amerikanen dat 12 procent van de millennials zich identificeerde als transgender of gender non-conforming. Bij babyboomers was dat slechts 3 procent.

Mogelijk heeft het iets te maken met alle informatie op internet en nieuwe woorden om je innerlijk leven te benoemen. Voorheen waren de begrippen beperkter. Of omdat mensen nu vaker iets van zichzelf kunnen herkennen bij non-binaire mensen op tv.

Anders dan veel babyboomers beschrijven millennials (in navolging van filosoof Judith Butler) gender als een sociale constructie. Iets wat je doet, een rol die de samenleving je aanwrijft. Babyboomers beleven een discussie over genderneutrale toiletten en aanspreekvormen dan vaak totaal anders. Zij hechten juist aan identificatie met of man of vrouw.

Lees het artikel van Lisa Peters in het OneWorld Magazine van oktober 2017 of op Blendle.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com