Foto van Renske Vrolijk

27 mei 2022

Mooie interviews met Torrey Peters en Renske Vrolijk

De première van uncut, muziektheater over een trans vrouw, en de vertaling van het boek van Torrey Peters, Detransitie, baby, krijgen veel aandacht. Het is eind mei, begin juni 2022 aanleiding voor mooie interviews met de componiste en de schrijfster.

Torrey Peters, de Amerikaanse schrijfster, kwam naar Nederland ter gelegenheid van de vertaling van haar boek. Sinds half mei is ‘Detransitie, baby’ hier verkrijgbaar.

Journaliste Persis Bekkering interviewde haar in de Border Kitchen. Dit is onderdeel van Crossing Border, het literatuur- en muziekfestival dat sinds 1992 vele schrijvers en musici van over de hele wereld naar Den Haag heeft getrokken. Dat interview was voor Peters ongeveer het begin van de reis. Er staat een ander interview met Torrey Peters, in Amsterdam met Roos van Rijswijk, integraal op YouTube.

Een interview van Van Rijswijk verscheen 27 mei in NRC. Mooie weergave! Het ging aldus Van Rijswijk ‘over de overeenkomst tussen Michael Jordan en Philip Roth, over het wormgat waardoor het particuliere universeel wordt, de schaamte van Knausgård’ en natuurlijk over het boek. ‘Ik wil vertellen hoe een transitie nooit klaar is’, zegt Peters in het interview.

De Groene Amsterdammer publiceerde in editie 21 (25 mei 2022) een interessante bespreking van het boek. Redacteur Alma Apt laat zien hoe Peters via de drie hoofdpersonages in het boek verschillende genderissues aankaart. ‘Peters heeft er duidelijk plezier in om de heilige huisjes van het transdiscours omver te blazen’, constateert Apt.

Verder was er een aflevering van de NRC-podcast Tussen de Regels; een boeiend gesprek van Michel Krielaars, presentator, met Persis Bekkering en Valentijn Hoogenkamp over het boek.

Componiste Renske Vrolijk kwam in dezelfde week geregeld op de radio, in podcasts en in de krant. Haar ervaringen vormde de basis voor de muziektheatervoorstelling #uncut van het Nederlands Kamerkoor. Die voorstelling ging 24 mei in de Rotterdamse Doelen in première. Uncut toert tot 5 juni door het land. De Volkskrant gaf de voorstelling in een recensie liefst vijf sterren.

Vrolijk kwam onder meer in de podcast van Woman Inc (hier) en van Kunststof op bezoek. Die zijn nog terug te luisteren. Boeiende gesprekken! Bij Woman Inc gaat het om editie 19, ‘Stembreuk’. In Kunststof sprak ze met Frénk van der Linden op donderdag 26 mei, link naar die uitzending. Ze kwam ook op bezoek bij Opium, cultuurprogramma op NPO4. In de podcast van ‘het gesprek’ in dat programma, ongeveer 17 minuten, waren een paar hele mooie fragmenten te horen van de muziek.

Op deze site kun je nog een bespreking van het boek van Torrey Peters (hier, geschreven in juli 2021) en een interview met Renske Vrolijk teruglezen (hier, een paar weken voor de première). Waarschijnlijk is er wel nog meer over beide topproducties, boek en opera.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com