12 december 2019

NHL Stenden hogeschool krijgt Transzoen transgendervriendelijk werkgeverschap

Op donderdag 12 december reikt Transgender Netwerk Nederland (TNN) in Leeuwarden een prijs uit voor transvriendelijk werkgeverschap aan NHL Stenden Hogeschool. Hoewel ruim 40% van de transgender werknemers te maken krijgt met discriminatie op de arbeidsmarkt, zijn er ook positieve verhalen. Zoals dat van Tess Kooistra. Zij nomineerde haar werkgever voor de Transzoen.

In mei 2015 werd Tess Kooistra aangenomen bij NHL Stenden Hogeschool als docent civiele techniek. Maar een maand later besloot Tess in transitie te gaan. Ze liet haar afdelingshoofd weten dat ze helaas alweer moest vertrekken, en dat haar transitie daarvoor de reden was. Haar afdelingshoofd zei toen: “Je blijft wél. We willen je graag als docente en die transitie maakt voor je werk niet uit.”

Kooistra is nog altijd blij met haar baan. “De hele manier waarop ze hier met me omgaan is gewoon zo goed. Ze hebben nooit ergens raar of moeilijk over gedaan. Ik kon mijn transitie in én gewoon blijven werken.”

NHL Stenden Hogeschool ontvangt de Transzoen uit handen van TNN- voorzitter Brand Berghouwer. “Een groot deel van de trans personen houdt hun transgender-zijn op de werkvloer verborgen,” zegt Berghouwer. “Vaak doen ze dat uit angst om uitgelachen en uitgescholden te worden. Soms zelfs uit angst om hun baan te verliezen.”

Transgendervriendelijke werkvloer

NHL Stenden Hogeschool zal bij de ontvangst van de Transzoen direct de Verklaring van Dordrecht voor transvriendelijk werkgeverschap ondertekenen. Oók wethouder Sjoerd Feitsma van de gemeente Leeuwarden zal deze verklaring ondertekenen. Met deze verklaring helpt een werkgever uitsluiting te verminderen. Bijvoorbeeld door discriminatie op de werkvloer te voorkomen, maar ook door de bewustwording over genderdiversiteit te bevorderen.

“Door inclusief werkgeverschap kunnen de talenten van transgender personen zich ontplooien. TNN is blij dat NHL Stenden Hogeschool én de gemeente Leeuwarden het goede voorbeeld willen geven aan bedrijven en organisaties.” Brand Berghouwer, voorzitter TNN

De verklaring is in 2012 in Dordrecht door Transgender Netwerk Nederland (TNN) opgesteld om werkgevers te helpen hun personeelsbeleid inclusief voor trans personen te maken. De gemeente Leeuwarden is de tiende gemeente die de verklaring ondertekent. De gemeente schaart zich hiermee aan de zijde van de gemeentes Enschede, Tilburg, Utrecht, Den Haag, Lelystad, Amsterdam, Zwolle, Dordrecht en Arnhem. Behalve gemeentes ondertekenden ook andere werkgevers de verklaring, waaronder de Hanzehogeschool Groningen.

Foto: NHL Stenden Hogeschool

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com