Op zoek naar goede series, boeken of podcasts met trans representatie? In onze nieuwe Cultuurgids vind je ruim 100 tips, makkelijk doorzoekbaar op categorie en thema.
Van boeken tot games, en van films tot festivals: in de nieuwe online Cultuurgids van Transgender Netwerk vind je meer dan 100 tips. Het is de eerste Nederlandse gids die zo’n uitgebreide selectie van trans representatie in kunst en cultuur biedt.
“De Cultuurgids is in de eerste plaats voor trans en non-binaire mensen zelf,” zegt Femke Hurkmans, coördinator van de Cultuurgids. “Daarom selecteert de redactie op cultuuruitingen waarin trans en non-binaire mensen realistisch en herkenbaar zijn. Het zijn onze cultuurToppers die we aan een vriend zouden tippen.”
Realistisch
Tegelijk zijn de tips voor veel meer mensen interessant. Mensen uit het onderwijs die meer over genderdiversiteit willen weten, mediamakers die breder geïnformeerd willen zijn of bijvoorbeeld familie en vrienden van trans mensen die zelf ook herkenning zoeken.“Het is voor iedereen belangrijk dat transgender en non-binaire mensen realistisch in beeld worden gebracht.”
“Het zijn onze cultuurToppers die we aan een vriend zouden tippen.”
De Cultuurgids geeft korte beschrijvingen maar biedt ook ruimte voor commentaar van de redactie. Daarnaast staan er bij sommige uitingen content warnings met korte uitleg, zodat mensen niet iets kiezen waar ze niet op zitten te wachten.
Je kunt door de Cultuurgids scrollen maar je kunt ook heel gericht zoeken. Het is mogelijk om zowel op categorie als op thema zoeken. Zo vind je in twee muisklikken bijvoorbeeld een evenement over non-binair, of een non-fictie documentaire over drag.
Voortdurend aangevuld
De website wordt voortdurend aangevuld met nieuwe uitingen. Zo vind je besprekingen van de nieuwste boeken van Thorn de Vries en Akwaeke Emezi maar ook een overzicht van interessante festivals die er aankomen. “We kregen vaak de vraag of we lijstjes met goede boeken of leuke events konden doorgeven,” zegt Femke. “Nu hoeven we alleen maar te verwijzen naar de online Cultuurgids die ook nog eens up-to-date blijft.”
De cultuurgids is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Fonds 21 en het VSBfonds.