foto van 3 lachende trans personen voor een grijze achtergrond

6 maart 2023

Nieuwe handreiking over non binair van Movisie en Transgender Netwerk

Non-binaire personen zijn de laatste jaren steeds zichtbaarder in de Nederlandse samenleving. Maar wat betekent het als iemand non-binair is? En hoe kan je rekening houden met non-binaire personen in je beleid? De nieuwe handreiking 10 vragen over non-binaire personen, van Movisie en Transgender Netwerk geeft antwoorden en tips.

“Bij Movisie kwamen steeds vaker vragen binnen over non-binaire personen,” vertelt Charlot Pierik, projectleider Inclusie en Diversiteit van Movisie. Aanleiding voor het kennisinstituut om samen met Transgender Netwerk een handreiking te maken met informatie over non-binaire mensen.

Hoewel de term ‘non-binair’ relatief nieuw is in de huidige westerse maatschappij, is non-binair zijn dat niet. In het verleden bestonden binnen de meeste culturen namen en opvattingen over personen die niet in het binaire spectrum passen. Toch is er nog weinig kennis over beschikbaar en zijn non-binaire personen nog steeds weinig zichtbaar in onze samenleving.

Buitengesloten

Eén van de redenen daarvoor is dat de samenleving grotendeels binair is ingedeeld in ‘man’ en ‘vrouw’. Non-binaire personen vallen hier doorgaans tussen of buiten, en zijn daarom minder zichtbaar. Ook worden ze hierdoor vaak buitengesloten van volledige deelname aan de samenleving.

Tijd dus om de kennis op een rijtje te zetten. Wat is non-binair? Hoeveel non-binaire personen zijn er in Nederland? En hoe kan je als sociaal professional rekening houden met non-binaire personen? De handreiking stelt vragen én beantwoordt die met behulp van de laatste onderzoeken.

Genderinclusief

“Genderinclusiviteit betekent dat er ruimte is voor ieders genderidentiteit en genderexpressie,” zegt Anne Levah Russchen van Transgender Netwerk. “Met deze handreiking kunnen gemeentemedewerkers en sociaal professionals en zorg- en hulpverleningsprofessionals ervoor zorgen dat ze die ruimte ook bieden aan non-binaire mensen.”

De handreiking is digitaal te downloaden op de website van Movisie.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com