7 maart 2013

Nieuwe wet maakt vervanging diploma voortgezet onderwijs mogelijk

Per 1 mei is het mogelijk om je naam en geslacht op het diploma van je opleiding in het voortgezet onderwijs aan te passen. Afhandeling van deze wet in de Eerste en Tweede Kamer is enkel nog een formaliteit.

Als je geslacht gewijzigd is bij de burgerlijke stand kan je gratis een vervangend opleidingsdocument bij DUO aanvragen. Dit kan voor zowel certificaten, cijferlijsten en voor diploma’s. Het vervangende opleidingsdocument moet aan alle noodzakelijke kenmerken voldoen van een officieel opleidingsdocument. De tekst van het nieuwe document moet ook zoveel mogelijk overeenkomen met het origineel. De originele uitreikingsdatum zal er eveneens op vermeld staan. Ondertekening van het nieuwe document gebeurt namens de Minister van Onderwijs door een medewerker Examendiensten van DUO en natuurlijk door de aanvrager van het document zelf.

Voor die ondertekening en het afhalen van het vervangend opleidingsdocument moet de aanvrager wel naar het kantoor van DUO in Groningen reizen.

TNN is blij dat het wijzigen van voortgezet onderwijs diploma’s officieel mogelijk wordt gemaakt. De nieuwe wet volgt op de zaak van Justus Eisfeld tegen de UvA die in 2010 bij de Commissie Gelijke Behandeling diende. De UvA weigerde Eisfeld een vervangend universitair diploma, de uitspraak van de Commissie en alle media en politieke aandacht leidden ertoe dat diploma’s uit het hoger onderwijs vervangen kunnen worden. Dat geldt nu dus ook voor voortgezet onderwijs diploma’s. Nederland komt door deze wet ook tegemoet aan Europese afspraken over het wijzigen van officiële documenten voor transgenders.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com