NOS logo

4 januari 2021

NOS de fout in met bericht over vergoeding borstprotheses

Op 1 januari kon iedereen op de site van de NOS lezen wat er allemaal aan regels, wetten en tarieven in Nederland veranderd. In het overzicht komt ook de vergoeding van het plaatsen van borstprotheses bij transgender vrouwen voorbij. Helaas ontbreekt er een belangrijk detail in de betreffende regel.

Plaatsing van borstprotheses wordt per 1 januari namelijk enkel vanuit het Basispakket vergoed bij afwezigheid van borstgroei, zoals bij agenesie of aplasie. Bij meer dan 1 cm borstklierweefsel wordt de plaatsing van borstprotheses niet vergoed. De meeste transvrouwen met geringe borstgroei hebben echter door de hormoonbehandeling wel al meer dan 1cm klierweefsel. Dit betekent dat slechts in een uitzonderlijk geval een transvrouw  vanuit de basisverzekering de kosten vergoed kan krijgen voor deze behandeling.

Minister Schippers heeft echter wel toegezegd om dit jaar een subisdieregeling in overweging te nemen die plaatsing van borstprotheses voor een grotere groep transvrouwen toegankelijk maakt. Het is nog niet zeker of die subsidieregeling er komt. Verkiezingen kunnen de totstandkoming daarvan nog dwarsbomen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com