tekening van een potlood bij drie vierkantjes met de teksten ernaast: "man" "vrouw" "geen aanduiding"

4 november 2016

Den Haag schaft sekseregistratie af

De verplichte registratie als vrouw of man op formulieren van de gemeente Den Haag wordt verwijderd, aldus het college van Den Haag in antwoord op raadsvragen van de PvdA. Alleen als die registratie wettelijk noodzakelijk is, wordt deze nog gevraagd.

Al vaker hebben politieke partijen vragen gesteld over onnodige sekseregistratie. Het kabinet liet een paar jaar geleden onderzoek doen naar de mogelijkheden van het onbepaald laten van het geslacht in officiële documenten, zoals paspoort of ID-kaart. De publicatie hierover – M/V en verder – verscheen in 2014, maar er is daarna eigenlijk weinig gebeurd.

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag wil nu het voorbeeld van Amsterdam volgen. Daar is vorig jaar besloten overbodige sekseregistratie op formulieren af te schaffen.

Behalve als het wettelijk noodzakelijk is, kan de m/v-vraag vrijwillig worden ingevuld, verklaarde het college van Den Haag. Er komt ook een derde optie, bijvoorbeeld: ‘Geen aanduiding’. Met name voor non-binaire transgender personen is dit een prettige keuzemogelijkheid. Maar eigenlijk is het goed voor iedereen omdat sekse vaak helemaal geen rol speelt.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com