Logo Eerste Kamer

11 maart 2025

Overwinning: Senaat stemt voor hate crime-wet!

De Eerste Kamer steunt de hate crime-wet van GL|PvdA en ChristenUnie. Dat bleek op dinsdag 11 maart tijdens de behandeling van de wet in de Senaat.  Transgender Netwerk is blij met de wet omdat hierdoor politie, OM en rechtspraak beter gaan kijken wanneer er sprake is van discriminerend geweld.

Geweld tegen de regenbooggemeenschap haalde de afgelopen tijd met grote regelmaat het nieuws. Zo werd er brand gesticht bij een appartement in Breda waar een regenboogvlag uithing, werden Stijn en Finn belaagd omdat ze hand in hand liepen, werd drag queen Envy Peru aangevallen in Amsterdam en werd in Alkmaar een tentoonstelling over intersekse personen vernield. Het aantal meldingen en aangiften van geweld en discriminatie tegen de regenbooggemeenschap steeg recent met bijna een kwart, van 2.654 gevallen in 2022 naar 3.257 in 2023. Ook geweld en discriminatie tegen andere minderheidsgroepen neemt de laatste tijd sterk toe. Daders van discriminatie krijgen vaak lage straffen, van gemiddeld 40 uur taakstraf of 400 euro boete.

Voor alle minderheden

Samen met COC Nederland en andere minderhedenorganisaties pleit Transgender Netwerk al jaren voor betere maatregelen tegen discriminerend geweld. De hate crime-wet zorgt ervoor dat discriminatie beter meegenomen gaat worden bij de opvolging, de strafeis en bij de uitspraak van de rechter. De hate crime wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen. Als iemand wordt mishandeld om wie die is, kan de dader onder de nieuwe wet bijvoorbeeld een gevangenisstraf van vier in plaats van drie jaar krijgen.

Geweld tegen iemand uit een minderheidsgroep werkt door in de hele gemeenschap. Vaak voelt de hele groep zich na zo’n incident onveilig en past hun gedrag aan.

“Bij discriminerend geweld word je slachtoffer om wie je bent, en dat is heel kwalijk”, aldus Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk.

Belangrijk signaal

Transgender Netwerk is Frans Timmermans (GroenLinks|PvdA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) dan ook dankbaar voor hun wetsvoorstel waardoor nu ook meegewogen wordt of bij het gepleegde geweld discriminatie een rol heeft gespeeld. In de Tweede Kamer kon het wetsvoorstel in december al rekenen op steun van alle partijen behalve Forum voor Democratie. COC-voorzitter Astrid van Oosenbrug reageerde  ‘Een ontzettend belangrijk signaal, juist in deze tijd van toenemende discriminatie en geweld’.

op een rij vertegenwoordigers van COC en Transgender Netwerk met Frans Timmermans (GroenLinks|PvdA) en Mirjam Bikker (CU) over de hate crime-wet.

Foto: In 2024 spraken slachtoffers van discriminerend geweld, vertegenwoordigers van COC en Transgender Netwerk met Frans Timmermans en Esmah Lahlah (GroenLinks|PvdA) en Mirjam Bikker (CU) over de hate crime-wet.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com