foto van een formulier wat iemand vasthoud met een pen in een hand, deze persoon heeft een witte jas aan en een stethoscoop omhangen.

11 februari 2017

Petitie voor betere transgenderzorg

Principle 17, de organisatie die zich inzet voor goede transgenderzorg, is een handtekeningenactie gestart. In de petitie wordt er bij de Tweede Kamer aangedrongen op uitbreiding van zorg en op meer zelfbeschikking van transpersonen.

Principle 17 wijst op sluiting van klinieken voor transgenderzorg (Leiden en Alkmaar) terwijl wachttijden voor zorg onacceptabel lang zijn. Na de sluiting van de genderpoli in het Leidse UMC in januari zijn er nog maar twee genderpoli’s in Nederland waar transgender personen zich kunnen laten behandelen en opereren: Amsterdam en Groningen. Een pas gestarte genderpoli in Venlo verzorgt voorlopig alleen het psychologische traject. Intussen stijgen de aanmeldingen voor zorg en genderbevestigende operaties.

Principle 17 pleit dan voor meer zorg, voor decentralisatie van transgenderzorg, voor vrije keuze van de behandelaar, voor meer zelfbeschikking (informed consent) en voor afschaffing van de verplichte psychologische consulten.

Transgender Netwerk Nederland, Principle 17 en Vereniging Genderdiversiteit stuurden 11 februari al een brief over hun zorgen naar de overheid, in dit geval de vaste commissie voor Volksgezondheid (VWS). Ze kondigen daarin ook de petitie aan bestaande uit twee delen: een petitie van de verschillende belangengroepen van transgender personen en de publiekelijke petitie als aanvulling.

Uitleg van Principle 17 over deze petitie
Explanation in English

Klik hier om de petitie te ondertekenen

(foto: publicdomainpictures.net)

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com