En face foto van Petra De Sutter met vaag een microfoon standaard op de achtergrond en roze, blauwe en paars licht.

2 oktober 2020

Petra De Sutter is Europa’s eerste trans vrouw als minister

Petra De Sutter is per 1 oktober minister in de nieuwe regering voor België. Ze zat voor de partij Groen in het Europees Parlement. Ze is in Europa de eerste openlijke trans vrouw die nu als minister is aangesteld.

Petra De Sutter (1963) is buitengewoon hoogleraar gynaecologie aan de Universiteit Gent. Ze is ook al jaren actief in de politiek. Verder is ze een van de bekendste transgender personen in België. Ze schreef in samenwerking met journaliste Elke Lahousse een boek over haar leven: [Over]leven, verschenen in 2016.

Als politica zette ze zich in voor veel zaken die met gezondheidszorg en milieu te maken hebben, en ook voor LGBTI- en vrouwenrechten. Niet vanwege haar trans-zijn, is ze nu minister voor ambtenarenzaken en overheidsbedrijven, én vicepremier. Maar vanwege haar competentie als politica. Haar populariteit blijkt onder meer uit de 143.377 voorkeursstemmen die ze kreeg bij de Europese verkiezingen in 2019.

Haar trans-zijn is ook niet iets wat ze erg op de voorgrond zet  – het is immers maar één aspect van wie ze is. Maar ze is er wel altijd open over. Voor vele trans personen in België is ze een gerespecteerd rolmodel. Transorganisaties zijn blij met de aanstelling.

En de Belgische regering geeft impliciet een mooie boodschap naar transgender personen binnen en buiten België. De regering van Alexander De Croo – een coalitie waarin liefst zeven politieke partijen samenwerken – maakt zo ook een statement naar landen die op dit moment bezig zijn met een afbraak van transrechten.

Meer over Petra De Sutter: petradesutter.be.
Foto: wikimedia commons, tekst: ton van den born

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com