28 mei 2018

Rechtbank zet druk op erkenning non-binaire trans en intersekse personen

De Rechtbank van Roermond heeft vandaag besloten dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken maar van genderidentiteit. Een 56-jarige Nederlander mag daarom zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd staan volgens de rechter. Transgender Netwerk Nederland is enorm verheugd door deze uitspraak.

“De veelzijdigheid van geslacht valt niet te registreren, dat toont deze uitspraak. Het wordt tijd voor vrijheid van geslacht.”
Brand Berghouwer, voorzitter TNN

“Dit is revolutionair te noemen binnen het Nederlandse familierecht” aldus de voorzitter van TNN, Brand Berghouwer. De komst van de Transgenderwet van 2014 maakte al duidelijk dat genderidentiteit voor transgender personen leidend was en niet de geslachtskenmerken. Ze hoeven daarvoor alleen met een deskundigeverklaring naar de ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Intersekse personen moeten nog wel naar de rechter om te bewijzen dat geslachtskenmerken en dus het geslacht anders zijn dan het bij de geboorte vastgestelde geslacht. De persoon om wie de zaak in Roermond draaide beriep zich op de wet voor intersekse personen, maar met het doel onder geen geslacht geregistreerd te hoeven staan. Medische bewijzen waren dit keer niet nodig. De rechter vond voldoende aanknopingspunten nationaal en internationaal om het geslacht op grond van genderidentiteit te wijzigen naar ‘niet vast te stellen’.

Internationaal zien we steeds meer landen die geslacht als niet óf man óf vrouw zien, er bestaat meer dan deze twee hokjes. Malta en Nepal hebben bijvoorbeeld wetgeving die een X in het paspoort mogelijk maakt.

TNN riep eerder dit jaar de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, al op om snel met nieuwe wetgeving te komen voor transgender en intersekse personen waarbij ook doorhaling van het geslacht mogelijk wordt op grond van zelfbeschikking. De tijd is rijp voor een stappenplan voor afschaffing van sekseregistratie. “Je geslacht is van jezelf, niet van de overheid”, aldus de voorzitter van TNN.

Lees de volledige uitspraak van de Rechtbank van Roermond hier.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com