afbeelding rijbewijs voorzijde

8 januari 2020

Rijbewijzen van trans personen soms ongeldig

Bij toeval kwam onze voorzitter er onlangs achter dat zijn rijbewijs dat hij na zijn juridische geslachtswijziging had aangevraagd, ongeldig was. Hij had er nooit bericht over ontvangen. Bij rondvraag bleken meer trans mensen onwetend met een ongeldig rijbewijs te rijden. TNN is met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken in gesprek over deze administratieve fout.

Heb je bij de gemeente je geslacht gewijzigd, en diezelfde dag tot een paar weken later een nieuw rijbewijs aangevraagd? Dan bestaat er een kans dat de RDW je nieuwe gegevens niet op tijd ontvangen heeft om je rijbewijs juist te registreren in hun register. Helaas krijg je daar zelf geen melding van, dus het kan zijn dat je rijbewijs, zonder dat jij dat weet, ongeldig is.

TNN is hierover in gesprek met de RDW, dat is de organisatie die de administratie van rijbewijzen organiseert, en met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aangezien het om een administratiefout gaat, hopen we dat die met een snelle zoekactie ook snel opgelost wordt, zodat de mensen die erdoor getroffen zijn niet individueel in actie hoeven te komen. Helaas lijken privacyregels zo’n oplossing op dit moment nog niet toe te staan.

In de tussentijd raden we dus aan dat, als je een nieuw rijbewijs aanvraagt na een wijziging van je geslachtsvermelding, je informeert of de wijziging in het rijbewijzenregister inderdaad gedaan is. Twijfel je of je rijbewijs geldig is? Vraag dit dan na bij de RDW.

Wij dringen bij de RDW en Binnenlandse Zaken aan op een oplossing waardoor de administratiefout wordt hersteld en er geen mensen meer onwetend een ongeldig rijbewijs in hun bezit hebben. We houden je op onze website en via onze social media hiervan op de hoogte.

Afbeelding © RDW

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com