Op dinsdag 22 oktober overhandigt Transgender Netwerk een petitie aan de Tweede Kamer. De petitie vraagt Tweede Kamerleden om een wetsvoorstel te steunen dat trans mensen wettelijk beschermt tegen haat. Ruim 29.000 mensen hebben ondertekend.
In Nederland mag je groepen mensen niet beledigen vanwege bijvoorbeeld hun etniciteit, geloof, of homo- of heteroseksuele gerichtheid. Alleen de wet beschermt transgender mensen nog niet, terwijl deze groep wél veel te maken krijgt met haat. Online, maar bijvoorbeeld ook op straat, op het werk en in de media. Trans mensen kunnen hier nog geen aangifte van doen.
Met de petitie ‘Mag ik ook gewoon veilig zijn?’ van Transgender Netwerk vragen de ondertekenaars om snel een wetsvoorstel aan te nemen dat ook trans mensen wettelijke bescherming biedt tegen haat. Het wetsvoorstel wil het verbod op groepsbelediging uitbreiden door ook ‘geslacht’ toe te voegen als grond waarop je niet mag beledigen.
“Omdat haat niet normaal zou moeten zijn in onze samenleving.”
“Met deze wet wordt het eindelijk mogelijk om haat tegen trans personen aan te pakken,” zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “Het wetsvoorstel was in 2020 al klaar, het is de hoogste tijd dat er werk van wordt gemaakt, waarmee ook de rechtsongelijkheid wordt weggenomen.”
Ruim 29.000 mensen ondertekenden de petitie. Een van hen schrijft: “Ik schrik soms zo van de reacties op social media, dan ben ik me er weer van bewust dat lang niet iedereen zich veilig kan voelen hier in Nederland. Dat moet veranderen!” Een andere ondertekenaar schrijft: “Omdat haat niet normaal zou moeten zijn in onze samenleving.”
Haatberichten vertienvoudigd
De haat tegen transgender mensen groep groeit. In 2023 steeg het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen bij alle instanties en bij de politie kwamen zelfs 60% meer meldingen binnen. Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt dat de hoeveelheid haatberichten tegen transgender mensen op sociale media in drie jaar tijd vertienvoudigd is. En uit nieuw onderzoek van het CBS blijkt dat non-binaire trans mensen het afgelopen jaar tien keer vaker dan de rest van de bevolking online bedreigd, geïntimideerd en gepest werden.
In augustus deden bekende Nederlanders als Rick Paul van Mulligen, Geraldine Kempers en zangeres Merol mee aan een campagne om de petitie onder de aandacht te brengen. Jip van den Toorn maakte een illustratie voor de campagne.
Op dinsdag 22 oktober overhandigt Transgender Netwerk samen met bekende trans mensen als Noa-Lynn van Leuven en Tijn de Jong de petitie aanbieden aan de Tweede Kamer.