3 december 2013

Senaat debatteert over transgenderwet

Over twee weken is het eindelijk zover. Dan wordt duidelijk of de Eerste Kamer akkoord zal gaan met de transgenderwet. Op 16 en/of 17 december staat namelijk de plenaire behandeling van deze wet op de agenda. Deze vergadering is openbaar voor publiek.

VOORWAARDEN

De nieuwe wet komt in de plaats van de huidige wetgeving omtrent het wijzigen van geslacht in de geboorteakte. Nu heb je nog bewijs nodig dat je onvruchtbaar bent en dus geen kind kan baren of verwekken én dat je medisch aan je gewenste geslacht bent aangepast. Deze ingrijpende voorwaarden verdwijnen met de nieuwe wet. Het wordt dus makkelijker je geslacht op je geboorteakte te wijzigen. Je hoeft enkel tegenover een ‘deskundige’ te verklaren dat je de duurzame overtuiging hebt tot het andere geslacht te behoren. Met de deskundigenverklaring in de hand kan je naar de gemeente waar je geboorteakte ligt om de wijziging officieel te maken. Voor het zover is gaat de Eerste Kamer dus nog in debat met staatssecretaris Teeven, van Veiligheid en Justitie. Waarna er op een volgende plenaire zitting over de wet gestemd gaat worden.

STEMMING

TNN blijft aandringen bij de senatoren op een positief besluit. Eerder dit jaar zaten zij nog met tal van vragen waar de staatssecretaris inmiddels antwoord op heeft gegeven. TNN hoopt in elk geval dat de partijen die eerder aangaven met het Roze Stembusakkoord dat zij deze wet binnen een jaar geregeld wilden hebben hun belofte nu ook nakomen. COC Nederland, dat dit akkoord in 2012 heeft gesmeed, heeft eveneens de senatoren schriftelijk opgeroepen vóór de transgenderwet te stemmen.

Wil je de plenaire behandeling van de transgendewet in de Eerste Kamer bijwonen? Kijk dan op de website van de Eerste Kamer voor meer informatie.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com