A-transfeminine-non-binary-person-and-transmasculine-gender-nonconforming-person-looking-at-a-phone-and-laughing

28 januari 2020

Spreek je uit voor de aanpassing van de transgenderwet

In 2014 is de nieuwe Transgenderwet ingegaan. In deze wet werd het mogelijk om je officiële vermelding van geslacht te wijzigen, zonder eerst onvruchtbaar en geopereerd te moeten zijn. Helaas kent de huidige wet nog wel barrières voor trans personen; je moet betalen voor een deskundigenverklaring (wat kan oplopen tot meer dan 300 euro), en je moet minstens 16 jaar oud zijn. Nu hebben we de kans deze barrières uit de wet halen. Hiervoor hebben wij jouw hulp nodig!

Er ligt nu een voorstel om de huidige Transgenderwet aan te passen. De grootste verandering is de afschaffing van de deskundigenverklaring. Dit is een goede stap richting zelfbeschikking, demedicalisering en laagdrempelige erkenning.

Helaas blijft er wel een leeftijdsgrens van 16 jaar bestaan. Kinderen jonger dan 16 jaar die hun vermelding van geslacht willen wijzigen moeten bij de rechter aantonen dat die wijziging in hun belang is. Dat is behalve duur ook belastend voor kinderen en hun ouders.

Ook is er in het wetsvoorstel niets geregeld voor non-binaire personen. Het niet vermelden van je geslacht op je paspoort, wordt dus nog niet mogelijk in de nieuwe wet. Dit is teleurstellend, en wij roepen op om deze mogelijkheid via een andere weg toch te regelen.

Wat kan jij nu doen?

Tot 12 februari kan je via een internetconsultatie reageren op het wetsvoorstel. Hiermee haalt de overheid reacties op het voorstel op, om te weten wat burgers, maatschappelijke organisaties en experts van het voorstel vinden. Om dat voor jou makkelijker te maken, hebben wij voorbeeldbrieven opgesteld die je kan insturen.

Steun jij laagdrempelige wijziging van de geslachtsvermelding voor kinderen? Vul de Voorbeeldbrief Leeftijdsgrens met jouw naam en datum aan (en voeg zo nodig nog een persoonlijke noot toe), en stuur de brief hier in.

Wil jij je uitspreken voor de erkenning van non-binaire personen? Stuur dan de Voorbeeldbrief Non-Binair in, voeg ook hier een persoonlijke noot, jouw naam en de datum toe. Reageer hier.

Wil je vooral je waardering uitspreken voor het feit dat de deskundigenverklaring wordt afgeschaft? Zeker doen! Daarvoor kun je deze voorbeeldbrief gebruiken. Stuur de brief hier in.

Je kan natuurlijk ook zelf je geheel eigen reactie insturen voor wijzigingen die jij wenst. Dit kun je ook hier doen.

NNID, COC en TNN komen binnenkort met een eigen reactie op de consultatie van de Transgenderwet.

Afbeelding: Zackary Drucker, The Gender Spectrum Collection.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com