foto van wc met genderneutraal bordje en vrouw ernaast die er met glimlach naar wijst

1 juli 2016

Stadhuis Utrecht krijgt genderneutrale toiletten

Tijdens de raadsvergadering van 30 juni heeft de Utrechtse gemeenteraad voor de motie over genderneutrale toiletten gestemd. Twee weken eerder zetten het D66-raadslid Anne Marijke Podt de toilettenkwestie op de lokale agenda.

Het college van B&W gaf tijdens de raadsvergadering aan de motie in elk geval ten uitvoer te willen brengen. Daardoor zal het Utrechtse stadhuis het eerste stadhuis van Nederland zijn waar de toiletten genderneutraal worden. D66 ziet in elk geval graag dat na het stadhuis ook de toiletten in andere Utrechtse openbare gebouwen genderneutraal worden.

D66 en zes andere partijen in de raad vroegen het college in de motie om over de uitvoering nog in gesprek te gaan met TNN of U-Pride, het lhbt werknemersnetwerk van de gemeente. Enkele dagen voor de stemming schreef TNN samen met COC Nederland nog een brief aan de raadsleden om ze te informeren over het belang van genderneutrale toiletten.

Met de genderneutrale toiletten op het stadhuis treedt Utrecht op bescheiden wijze in de voetsporen van de stad New York. Daar zette de burgemeester deze week zijn handtekening onder een door de citycouncil aangenomen richtlijn om éénpersoonstoiletruimtes in de gehele metropool genderneutraal te maken.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com