Afbeelding Trans Vote

23 maart 2018

TNN feliciteert nieuwe transgender raadsleden

Transgender Netwerk Nederland feliciteert alle transgender personen die in de gemeenteraad komen: Michelle van Doorn voor de PvdD in de gemeente Nijmegen, Lilian Haak voor de VVD in de gemeente Apeldoorn en in de gemeente Utrecht Corine van Dun voor D66 en Sophie Schers voor Groenlinks. Het is voor het eerst dat er zo’n groot aantal  transgender personen zich kandidaat hebben gesteld en gekozen zijn. 

Tot voor kort waren transgender politici nog erg uitzonderlijk in Nederland. Na 21 maart is dit veranderd. Nog nooit stelden zo’n groot aantal openlijke transgender personen zich kandidaat als voor deze raadsverkiezingen. Inmiddels zijn vier van de kandidaten verzekerd van een plek in de gemeenteraad.

“Ik ben zeer verheugd dat zoveel transgender personen vertegenwoordigd zijn in gemeenteraden. De aanwezigheid van openlijke transgender personen in het politieke ambt doet veel voor onze emancipatiestrijd”, aldus TNN- voorzitter Brand Berghouwer.

 

Utrecht: Corine van Dun en Sophie Schers

“Het wordt de hoogste tijd dat er ook zichtbare transgender personen in de raad komen”, zo vertelde Corine van Dun in de transvote over haar motivatie om zich kandidaat te stellen voor D66. Ze was al jaren actief binnen D66 en via TNN streed zij onvermoeibaar voor transgenderemancipatie. Afgelopen najaar verruilde ze het voorzitterschap voor de Utrechtse politiek.

Voor Groen Links heeft Sophie Schers, beleidsmedewerker van TNN, in Utrecht een raadszetel. Zij is met voorkeursstemmen in de raad gekomen. In de transvote vertelde Sophie dat zij zich, onder andere, wil inzetten voor een veilige ontmoetingsplek voor lhbti jongeren, met name voor biculturele transgender jongeren in Utrecht.

Apeldoorn: Lilian Haak

Lilian Haak, specialist cybersecurity bij de politie en alleenstaande moeder,  is blij dat ze als VVD-raadslid in Apeldoorn een rolmodel kan zijn, zo vertelde ze in de transvote. “Vanuit mijn beroepsperspectief, openbare orde en veiligheid, kan ik dingen gaan betekenen, op het gebied van digitale dienstverlening kan ik dingen betekenen, daarmee laat ik zien dat transgender personen niet alleen in het nieuws komen als bron van vermaak of als slachtoffer”.

Nijmegen: Michelle van Doorn

In Nijmegen is Michelle van Doorn als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad gekomen. Hoewel ze niet veel aandacht vraagt voor haar transgender zijn, is zij er wel open over. Met haar zetel in de Nijmeegse raad zal ze vooral opkomen voor de kernthema’s duurzaamheid en dierenwelzijn, maar ook zeker voor de positie van minderheden.

TNN wenst de versgekozen gemeenteraadsleden veel succes in hun nieuwe taken in de gemeentes.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com