foto van vrouwe van justitia

24 juni 2016

TNN is blij met de expliciete streep door transgenderdiscriminatie

Minister Plasterk (BZK) liet vandaag aan de Tweede Kamer weten dat hij transgenderdiscriminatie expliciet wil verbieden. Trangender Netwerk Nederland is zeer verheugd met dit nieuws. Al jaren roepen TNN, het COC Nederland en  het College voor de Rechten van de Mens op tot verduidelijking in de wet.  TNN vindt de brief van de minister een goede stap. Het bevat alleen nog geen concreet wetsvoorstel. 

‘Ook al worden transgender personen steeds meer geaccepteerd, ze worden nog steeds veel gediscrimineerd’, reageert TNN-voorzitter Corine van Dun. ‘Het expliciet benoemen van genderidentiteit en genderexpressie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling is geen overbodige luxe. Transgender personen moeten weten dat de wet ook hen beschermt. We zijn dan ook erg blij met dit voornemen en vragen de minister en de Tweede Kamer om dit voor 2017 te regelen.’

Slechts de helft van de trans personen durft open te zijn tegen collega’s over hun trans zijn. Zij zijn bang voor negatieve reacties en gevolgen. Uit een kwalitatief verkennend onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat ook intersekse personen (personen van wie de geslachtskenmerken niet passen in het huidige biologische verhaal over man en vrouw) sterk gebukt gaan onder stigma en discriminatie.

De overweging van de minister om naast genderidentiteit en genderexpressie ook geslachtskenmerken expliciet te verbieden, ondersteunt TNN dan ook van harte. Al eerder lieten TNN en het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD samen al aan politieke partijen weten dat duidelijkheid in de wet van groot belang is voor zowel de transgemeenschap als de interseksegemeenschap.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com