foto van persoon die boek vastheeft met tekst: 'transgender in het onderwijs'.

5 september 2016

TNN presenteert folder: transgender in het onderwijs

Handvatten om genderdiversiteit te verwelkomen op de universiteit, het hbo en het mbo

In de Verenigde Staten laaide in 2016 de discussie op over toiletgebruik door trans personen. In Nederland werd ondertussen het goede voorbeeld gegeven door de Universiteit Leiden, die startte met een experiment met genderneutrale toiletten. Hoe staat het eigenlijk met de aandacht voor genderdiversiteit in het hoger en middelbaar beroeps onderwijs? Transgender Netwerk Nederland steekt een helpende hand uit.

ONBEKEND MAAKT ONBEMIND

Hoewel Nederland vooroploopt met de acceptatie van transgender personen, is er nog steeds veel onwetendheid en (mede daardoor) onbegrip. De cijfers liegen niet: één op de vier personen vindt dat er iets ‘mis’ is met trans personen. Transgender personen –personen bij wie het gevoel van mannelijkheid of vrouwelijkheid niet overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte was toegekend – hebben het hierdoor niet makkelijk in het Nederlands onderwijs. Stel dat 25% van je medestudenten en docenten vindt dat er iets niet in orde is aan je; dan voel je je niet veilig in de collegebanken. Maar liefst 18% voelt zich dan ook gediscrimineerd op school of de universiteit.

DE CONSEQUENTIES

Onderwijsinstellingen weten zich vaak geen raad met genderdiversiteit. En dat terwijl er tientallen, en bij grotere instellingen wel honderden transgender studenten rondlopen, die zonder steun tussen wal en schip kunnen vallen.

Ex-student Carol vertelt: “Mensen voelen zich ongemakkelijk, raken in de war of voelen zich zelfs bedreigd doordat ik mij ergens middenin het genderspectrum begeef.”

Carol is een student die zich onveilig voelde op de universiteit en ervoor koos te stoppen met hun studie. En hen is maar een voorbeeld. Transgender studenten en scholieren lopen tegen praktische en sociale problemen aan, in een omgeving waar zij het beste uit zichzelf zouden moeten kunnen halen. Tijd voor het onderwijs om bij te dragen aan de acceptatie van transgender personen.

INFORMEER JEZELF

Het Transgender Netwerk Nederland (TNN) maakt zich hard voor transgender personen, door te informeren, adviseren en kennis te delen. Om onderwijsinstellingen te ondersteunen heeft TNN de folder Transgender in het onderwijs geschreven met handvatten voor transvriendelijk onderwijs, waar ieder persoon zichzelf kan zijn. Transgender in het onderwijs geeft een overzichtelijk beeld van waar je als docenten en schoolleiding rekening mee moet houden in contact met studenten en scholieren, en hoe je het beste leerklimaat kan scheppen voor iedereen. Voor trans en genderdiverse studenten en scholieren zal de folder ook een steun in de rug zijn.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com