En face foto van Sarah McBride met groen gras en bomen op de achtergrond

4 november 2020

Trans vrouw Sarah McBride gekozen in Senaat van Delaware

In Delaware, een kleine staat ten zuiden van New York, is transgender vrouw Sarah McBride (30) verkozen als een van de 21 senatoren. Het is voor het eerst dat er een openlijke trans persoon in een Senaat in de VS komt.

Dit bericht is aangevuld (Mauree Turner) op 6 november, 10.15 uur.

De verkiezingen in de VS gaan niet alleen over de president, hoewel die strijd alle aandacht trekt. Het gaat ook over een derde deel van de landelijke Senaat en het gehele Huis van Afgevaardigden. Tegelijk worden er senatoren gekozen voor de Senaat van de verschillende Amerikaanse staten en vertegenwoordigers voor het ‘Huis’ van die staten.

Sarah McBride vertegenwoordigt de Democratische Partij in haar kiesgebied. Delaware is altijd al een Democratische staat, maar McBride haalde in haar district – elke kandidaat vertegenwoordigt een deel van de staat en strijdt daar tegen plaatselijke opponenten – ruim 90 procent van de stemmen. Het was niet echt een verrassing.

McBride loopt al langer mee in de politiek. Ze deed stage in het Witte Huis toen Barack Obama president was. In 2016 sprak ze op de Democratische conventie, kort voor de verkiezingen dat jaar. Ze kreeg nu in haar verkiezingsstrijd steunverklaringen van onder anderen Biden en Buttigieg.

McBride is tot vandaag nationale perssecretaris van de Human Rights Campaign. Ze is ook een lgbtq-activiste. Ze zei dat ze niet bezig was met het historische feit van haar verkiezing, maar dat ze haar district zo goed mogelijk wil vertegenwoordigen. Ze wil onder meer werken aan een betere toegang tot zorg. Ze zei dat het, ook met het oog op Covid, tijd is om aan het werk te gaan en te investeren in een beleid dat verschil zal maken voor werkende gezinnen.

Maar, zei ze, “ik realiseer me wel hoeveel impact het zou hebben gehad als ik als kind had gezien dat er een transgender persoon in de Senaat was gekomen. Terwijl ik opgroeide met de zorg of er wel een plek in deze wereld was voor iemand als ik.”

In Vermont werd een andere trans vrouw, Taylor Small, verkozen als (Democratische) afgevaardigde. Zij is niet de eerste in een lokaal ‘Huis’. Dat was Danica Roem, drie jaar geleden in Virginia. Ten slotte is ook de verkiezing van Mauree Turner, als eerste non-binaire persoon in het Huis van Afgevaardigden in de staat Oklahoma, historisch.

Foto: Wikipedia, tekst: ton van den born

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com