Afbeelding Trans Zorg Nu! met een cirkel met regenboogkleuren en erin een cirklel met de transvlag kleuren en een getekende grijze vuist

23 juni 2021

Trans Zorg Nu! roept op tot demonstratie over transzorg

Trans Zorg Nu! is een groep transgender activisten die de transgenderzorg willen verbeteren. Ze willen “een structureel ander systeem van transitiezorg op basis van zelfbeschikking en decentralisatie,” schrijven ze op hun website. Op zaterdag 26 juni 2021 organiseert de actiegroep een demonstratie in Amsterdam. Wie zijn zij, en wat hopen ze met de demonstratie te bereiken? Trans Zorg Nu! schreef een bijdrage voor Transgender Info.

Jarenlange wachttijden, achterhaalde en vernederende diagnoseprocedures, onkunde en machtsmisbruik; de Instagrampagina VU Gender (Mis)Treatment bracht de afgelopen weken haarfijn in beeld wat er aan de hand is. Anno 2021 worden transgender mensen nog steeds minder serieus genomen als ze non-binair zijn, wordt zorg vertraagd als mensen autistisch of depressief zijn of een traumatisch verleden hebben. Wie in transitie wil wordt gedwongen te voldoen aan het achterhaalde beeld dat de arts heeft van wat een transgender is, en dient braaf antwoord te geven op ongepaste vragen over seksleven en masturbatiegewoontes.

Trans Zorg Nu! is op het moment een klein groepje transgender activisten, die pas drie weken geleden voor het eerst bij elkaar kwamen. We hadden het er allemaal al wel vaker, vol frustratie, over gehad dat de situatie bij de genderteams alleen maar erger wordt; sommigen van ons houden zich al tien jaar met dit probleem bezig. Maar met de verhalen die VU Gender (Mis)Treatment naar buiten bracht, begon er iets te rollen. Ondanks dat de misstanden in de transgenderzorg alleen maar vergroot zijn de afgelopen jaren, is er op het gebied van transgenderzorg nog nooit een demonstratie georganiseerd.

Het is tijd dat er iets verandert, vonden we, en dus hebben we ons een week na de eerste vergadering vol op het organiseren van de demonstratie op 26 juni gestort. Inmiddels hebben we het ook al over vervolgacties, die we op de demonstratie zullen aankondigen en die voornamelijk in de zomer zullen plaatsvinden. We hopen natuurlijk dat we met deze mobilisatie onze vier eisen (1. Geen wachtlijsten, 2. Geen diagnose; volledige zelfbeschikking. 3. Decentraliseer de transgenderzorg, doorbreek het monopolie. 4. Transgender zorg in transgender handen) uit ons statement kunnen bereiken. Maar we hebben niet de illusie dat het genderteam na een demonstratie met haar vingers knipt en de transgenderzorg opeens perfect is. Wat we misschien nog wel meer hopen te bereiken is het bij elkaar brengen van en kracht geven aan trans mensen. We hopen vanuit de eerste demonstratie een brede actiegroep van transgender mensen en bondgenoten bij elkaar te brengen, om samen te kunnen vechten tegen de misstanden in de transgenderzorg.

Van de genderteams verwachten we eigenlijk niets meer. Ze komen hun beloftes niet na en willen hun macht niet opgeven. De machtspositie van artsen, die ervoor zorgt dat ze patiënten transfoob kunnen behandelen en kunnen doorgaan met gatekeeping, wordt versterkt door het monopolie dat het VU nog steeds heeft in de Nederlandse transgenderzorg. Dat monopolie is overigens ook voor een belangrijk deel de oorzaak van de wachtlijsten. De transgenderzorg moet — en kan — radicaal anders. Als je meer van onze ideeën daarover wil lezen, kan je die vinden in ons statement op onze website. Hopelijk zien we zo veel mogelijk van jullie deze zaterdag om dat aan de genderteams duidelijk te maken!

Tekst door: Trans Zorg Nu!

Wil je mee demonstreren op zaterdag 26 juni 2021? De demo begint om 13.00 uur op het George Gershwinplein in Amsterdam.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com