26 februari 2016

Transactivisten in Mexico en Argentinië overleden

Viviana Rocco Zúñiga, fotografe en activiste voor de trans community, overleed 1 februari na een paar weken ziekbed in een ziekenhuis in Mexico. Ze was 43. Haar familie heeft de doodsoorzaak niet bekendgemaakt. Op Twitter hebben honderden bewonderaars en LHBT-organisaties met hashtag #VivianaRocca hun verdriet getoond.

Als fotografe wilde ze het ‘onzichtbare’ tonen, dat wil zeggen het leven van trans personen in alles wat ze tegenkomen. De zichtbaarheid moest bijdragen in haar strijd tegen discriminatie en geweld tegen transgender personen in Mexico. Haar foto’s stonden in bladen als Vogue en Men´s Health. Daniel Reyes maakte van haar leven een filmdocumentaire: Yo Trans.

Een paar dagen later, 5 februari, overleed in Buenos Aires, Argentinië, Lohana Berkins. Ze was 50. Ze richtte in 1994 de Asociación de Lucha por la Identidad Travesti y Transexual (ALITT) op, waarvan ze voorzitter was. Ze was ook medeverantwoordelijk voor aanpassingen in de wetgeving die van Argentinië in transrechten een voorloper en gidsland maakten. Geslachtsveranderende operaties en juridische, medische en psychische onderzoeken waren in Argentinië sinds 2012 niet meer vereist om de ‘m’ in iemands paspoort in een ‘v’ te veranderen, of omgekeerd.

Op een Spaanstalige Wikipediapagina is hier meer te lezen over Lohana Berkins. En hier een bericht over Viviana Rocco.

Bekijk ook de trailer van de documentaire over Viviana Rocco.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com