Donkere foto van iemand van achteren die aan het rennen is op straat, je ziet vaag op de achtergrond auto's en verkeerslichten. Over de foto staat de tekst: "the men's national team."

12 augustus 2016

Transatleet Mosier in Nike-video

Chris Mosier (35), trans man, voegde zich in 2015 bij het nationale mannenteam van de VS op de duathlon, een onderdeel waarin het gaat om hardlopen en fietsen, een variant op de triathlon. Producent van sportmateriaal Nike heeft nu een prachtige video (30 seconden) opgenomen die op 8 augustus, tijdens de Olympische Spelen, is gelanceerd.

Mosier begon zijn transitie in 2010. De atleet trainde door en zette door. Het draait in de Nike-opname ook om doorzettingsvermogen. Ik wist niet of ik het kon, zegt Mosier in het filmpje, maar ‘ik deed het gewoon’. Just do it.

https://youtu.be/_gq8PO9XK2Y

Mosier is echter niet de eerste openlijke trans atleet ooit op de Spelen. De duathlon staat immers niet op het programma in Rio de Janeiro. Maar hoewel er nog geen openlijke trans atleten zijn, zijn de Spelen met in januari van dit jaar vastgestelde nieuwe regels van het Internationale Olympisch Comité (COI) wel de meest toegankelijke spelen voor transgender personen ooit. En Mosier heeft eraan bijgedragen dat het COI zich genoodzaakt voelde om de regels aan te passen. Het Olympisch Comité heeft chirurgische eisen om deel te nemen aan onderdelen in overeenstemming met de genderidentiteit laten vallen. De nieuwe regels staan hier.

Mosier zegt in een interview over het filmpje en zijn inzet voor transgender personen in de sport: ‘Alles wat ik de afgelopen vijf, zes jaar sinds de start van de transitie heb gedaan, was met de gedachte ‘Just do it’. (…) Ik heb veel over mezelf geleerd en ik heb de mogelijkheid gehad om het gesprek over transinclusie in de sport verder te brengen.’

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com