Logo van vumc

Transgender belangenorganisaties zijn wachtlijsten beu

Wanneer je in Nederland transgenderzorg nodig hebt is behandeling verder weg dan ooit. Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start. Dit is het onvermijdelijke besluit nadat in een half jaar tijd de wachtlijst opliep van 52 naar 111 weken. De belangenorganisaties Transvisie, Transgender Netwerk Nederland en COC Nederland eisen snelle en doortastende maatregelen van minister Bruins (Medische Zorg), zorgverzekeraars en het VUmc.

“Meer dan duizend mensen zijn hier de dupe van en elke maand komen er honderd bij, dat is gewoon niet te verteren” aldus Lisa van Ginneken, voorzitter van Patiëntenorganisatie Transvisie.

Uit beantwoording van SP-Kamervragen over oplopende wachtlijsten voor transgenderjeugd blijkt dat het Ministerie van VWS niet stil zit. Zo zijn er gesprekken gaande over het openen van een derde centrum voor transgenderzorg. De drie organisaties vinden alleen dat er niet afgewacht kan worden tot dit derde centrum – naast VUmc en UMC Groningen – is geopend. Zij willen nu snel meer maatwerk in de diagnostiek en een intensivering van de opleiding van hulpverleners.

“De verantwoordelijkheid ligt bij de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars, dat zegt ook de minister, maar er gebeurt simpelweg te weinig. Het leed is te groot om je nog te gaan verbergen achter de toenemende hulpvraag van transgender personen.” Brand Berghouwer, voorzitter Transgender Netwerk Nederland

De drie organisaties maken zich grote zorgen over het welzijn van de mensen op de wachtlijst van het VUmc. Ze sluiten niet uit dat dit de pogingen tot zelfmoord onder deze groep zal doen toenemen.

KETENZORG

Aanpassing van de werkwijze van het VUmc kan volgens Transvisie, TNN en COC Nederland zonder in te boeten op zorgvuldigheid. Dat kan met ketenzorg en meer maatwerk in de diagnostiek. Internationaal is al veel ervaring met maatwerk en Stepwork en Genderteam Zuid-Nederland doen al ervaring op met ketenzorg.

Het gebrek aan voldoende hulpverleners maakt opleiding van meer psychologen noodzakelijk. Ook moeten er medisch specialisten komen en dienen huisartsen te worden ingezet om de hormoonzorg door het land te verspreiden. “Het gaat bij hormoonzorg niet om hoog-specialistische zorg, zeker wanneer iemands fysieke gezondheid verder op orde is,” zegt Transvisie-voorzitter Van Ginneken. “Trans personen die van zorg verstoken zijn, grijpen nu naar zelfmedicatie, met alle risico’s van dien, dat kan op deze manier voorkomen worden.”

TRANSGENDER KINDEREN

De drie organisaties maken zich nog altijd grote zorgen over de vele transgender kinderen die nu op zorg wachten terwijl de puberteit hun lijf blijvend verandert.

“Behalve een steunende omgeving, hebben deze kinderen ook gewoon tijdige puberteitsremmers nodig,” aldus Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland. “Wij willen dat minister Bruins daar snel voor gaat zorgen.”

PSYCHO INFORMA GROUP

Onlangs  zijn de Psycho Informa Instellingen failliet gegaan, waardoor de zorg voor nog eens 130 volwassenen is weggevallen. Deze personen zijn nu gedwongen achter aan te sluiten op de wachtlijst van andere zorgaanbieders.

Lees hier de brief die TNN samen met Transvisie en COC Nederland heeft verstuurd

Sta je op de wachtlijst?

Het VUmc heeft een informatienummer geopend om vragen te beantwoorden voor individuen op 020 444 27 30. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling en schrijf je in bij een van de andere gespecialiseerde behandelaars, te vinden op onze kaart of via de Patiëntenorganisatie Transvisie. Heb je psychische klachten meld je dan ook aan bij een algemene GGZ instelling

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com