Foto met op de voorgrond een mobiel van vilten sterren, wolken en een maan, op de achtergrond zie je vaag een persoon met een baby.

15 februari 2018

Transvrouw geeft borstvoeding

Een Amerikaanse transvrouw heeft haar kind zes weken lang borstvoeding gegeven. Met een speciale hormoonbehandeling werd de melkproductie gestimuleerd.

De 30-jarige vrouw wiens partner zwanger was, benaderde Tamar Reisman en Zil Goldstein van het  Mount Sinai Centre voor Transgender Medicine and Surgery in New York. Ze had al hormonen sinds 2011. Daardoor waren haar borsten gegroeid, maar ze had geen borstvergrotende operaties ondergaan.

Normaal begint de melkproductie na de geboorte van een baby. Dat komt door het hormoon prolactine, maar daarvan bestaat geen medicijnvariant. De transvrouw nam daarom een middel tegen misselijkheid waarvan verhoogde melkproductie een bijwerking is (domperidon). Ze kreeg ook extra hormonen (progesteron en estradiol) en stimuleerde haar borsten met een kolfapparaat. Na een maand verschenen de eerste druppels melk. Na drie maanden produceerde zij 227 gram melk per dag. Toen de baby eenmaal geboren werd, kon ze borstvoeding geven.

Zes weken lang kreeg het kind enkel borstvoeding. De begeleidende arts die bijhield of het kind voldoende groeide, bevestigde dat het kind zich gezond ontwikkelde. Na die zes weken was bijvoeding wel nodig. Voor veel transvrouwen was zelf borstvoeding geven een droom. Het lijkt erop dat het geen droom hoeft te blijven.

Wetenschappelijk interessant, vindt endocrinoloog Guy T’Sjoen (Nieuwsshow op NPO1, 17 februari). Maar hij zou het, met het oog op eventuele bijwerkingen van de domperidon en de extra hormonen (ongeveer drie keer de normale hoeveelheid), niet adviseren. En volgens Transgender Europe (TGEU) zijn er veel andere transgenderissues die op dit moment meer aandacht vragen.

Het is in elk geval voor het eerst dat er een medisch gedocumenteerde melkproductie bij een transvrouw is opgetreden. Reisman en Goldstein denken dat het wellicht mogelijk is melkproductie ook zonder domperidon op gang te brengen. Het geneesmiddel is sinds bijna 14 jaar geleden vanwege zorg over schadelijke bijeffecten niet verkrijgbaar in de VS. Er is, erkennen Reisman en Goldstein, nog onderzoek nodig om de beste methode te vinden.

Bronnen: romper.com, RTLnieuws, The Independent, de Nieuwsshow
Foto: Pexels

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com