Banner met de tekst: Verkiezing van het non-binaire voornaamwoord

9 mei 2016

Verkiezing van het non-binaire voornaamwoord

Na het verzamelen van de suggesties is het eindelijk zover. De verkiezing van het non-binaire voornaamwoord. Taal is een noodzakelijkheid om erkenning te krijgen. De Nederlandse taal bezorgt non-binaire personen en iedereen die hen wil respecteren hoofdbrekens. Daar wil TNN een eind aan brengen. Welk non-binair voornaamwoord gaan we voortaan gebruiken? Aan jou de keuze.

De Nederlandse taal is bijzonder binair. De persoonlijk voornaamwoorden in de 3e persoon voor vrouwen zijn zij en haar, voor mannen hij en hem. De bezittelijke voornaamwoorden zijn haar voor vrouwen en zijn voor mannen. Omdat non-binaire transgender personen zich in de mannelijke noch de vrouwelijke vorm erkend voelen, is er een alternatief nodig. In Zweden is er sinds twee jaar hen naast het mannelijke han en het vrouwelijke hon. In het Engels wordt they, them, their veelvuldig gebruikt, maar ook daar is niet iedereen tevreden over. En dan zijn er nog genoeg talen die geen binaire voornaamwoorden hebben. Dat scheelt een hoop natuurlijk.

De Nederlandse taal is altijd in beweging geweest. Zo kenden we 20 jaar geleden het woord transgender niet eens in Nederland. Met de toenemende zichtbaarheid van transgender personen en dus ook non-binaire personen wordt het tijd dat de taal mee ontwikkelt. TNN laat de keuze aan jou wat we gaan gebruiken als non-binair voornaamwoord.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com