1 februari 2012

Verwijdering van PIP-implantaten volledig vergoed

Vorige week werd bekend dat zorgverzekeraars verwijdering en vervanging van de ondeugdelijke PIP-implantaten volledig gaat vergoeden.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) meldt hierover:

Zorgverzekeraars vinden dat verzekerden niet de dupe moeten worden van dit ondeugdelijke product en willen niet dat de verzekerden opdraaien voor deze kosten. Daarom zullen zij gezamenlijk onderzoeken of ze de schade kunnen verhalen op de aansprakelijke. Pieter Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland: “De hele situatie is voor de betreffende vrouwen al vervelend genoeg. Zorgverzekeraars willen hen daarbij niet ook nog laten opdraaien voor de kosten van dit alles.”

Dit is goed nieuws voor alle transgender vrouwen die deze implantaten geplaatst kregen. Zij die bij het VUmc deze PIP-implantaten tussen 1999 en 2004 geplaatst kregen hebben inmiddels van het genderteam aldaar schriftelijk bericht gekregen. Het genderteam adviseert de implantaten die in 2001 en later zijn geplaatst altijd te laten verwijderen. We roepen vrouwen die bortsimplantaten in een andere kliniek of ziekenhuis geplaatst kregen op om goed te controleren van welke merk en type implantaten sprake is, ook als deze implantaten in een buitenlandse kliniek geplaatst zijn. Neemt u contact op met de kliniek waar u behandeld bent of met uw huisarts voor een doorverwijzing in het geval dat u inderdaad de kwalijke PIP-implantaten draagt. Meer informatie vindt u op de site van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com