afbeelding Transgender Wegwijzer

15 maart 2022

Vind een geschikte advocaat via de Transgender Wegwijzer

Transgender personen die op zoek zijn naar een advocaat hebben vaak moeite om er een te vinden die verstand heeft van transgender zaken. Daarom biedt de Transgender Wegwijzer vanaf vandaag een overzicht van advocaten die transgender mensen verder kunnen helpen met hun juridische vraag.

Of je nu een X op je ID wilt, je kind wilt helpen bij een naamsverandering, of iets anders hebt waarbij je als trans- of non-binair persoon een advocaat nodig hebt: de Transgender Wegwijzer biedt een overzicht van advocaten in de eigen regio.

De Transgender Wegwijzer werd in het voorjaar van 2021 gelanceerd door de belangenorganisaties Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Transvisie. In de Wegwijzer is de kennis van beide organisaties verzameld. “We werken al langer samen,” zegt TNN-voorzitter Brand Berghouwer. “Onder andere bij de informatielijn Transgender infopunt NL. Samen kunnen we onze achterban van actuele informatie voorzien.”

Belangrijke stap

Eerder kon je bij de Wegwijzer al terecht voor medisch specialisten, ontmoetingsgroepen, psychologen en antidiscriminatiebureaus. Dat er nu ook advocaten op de Wegwijzer staan vindt Berghouwer een belangrijke volgende stap: “Wij worden regelmatig gebeld door mensen die een X op hun ID willen, of om andere redenen een advocaat zoeken die iets van transgender zaken weet. Zij willen een advocaat treffen die hen snapt en ervaring heeft op het gebied. Gelukkig zijn die advocaten er, en via deze wegwijzer vind je snel een overzicht.’

Met de informatie op de Transgender Wegwijzer willen TNN en Transvisie transgender personen bijstaan en meer regie geven in hun eigen leven en behandeltraject. “Wij vinden het belangrijk dat mensen zelf kunnen bepalen door wie ze behandeld of ondersteund worden,” zegt Transvisie-voorzitter Maureen van Leeuwen. “Met de kaart heb je beter zicht op de verschillende mogelijkheden, en kun je de zorg en ondersteuning kiezen die bij jouw wensen past.”

 Actueel en betrouwbaar

Ook als hulpverlener kun je van de Wegwijzer gebruik maken. Of je nu een praktijkondersteuner, buurtwerker of anderszins betrokken bent bij een transgender cliënt. De informatie op de Transgender Wegwijzer wordt door TNN en Transvisie regelmatig aangevuld en geactualiseerd.

Bekijk de Transgender Wegwijzer en het aanbod aan advocaten in jouw regio 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com